Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Януковича назвали критерії гуманності нового КПК

Неділя, 10 листопада 2013, 14:33

Кількість виправдальних вироків не є метою кримінального провадження, цей показник - лише один з індикаторів оцінки гуманності кримінального провадження та рівня об'єктивності дій держорганів.

Таку думку висловив Андрій Пойда, керівник управління реформування правоохоронних органів і органів юстиції Адміністрації президента України Андрій Пойда, пише ZN.UA.

"Критики нового КПК поширюють тезу, що кодекс неефективний, оскільки не спричинив суттєвого збільшення кількості виправдувальних вироків ... Робити висновок про ефективність нового КПК України, використовуючи тільки кількість виправдувальних вироків - те ж саме, що оцінювати майстерність автора за кількістю списаних їм аркушів паперу", - зазначає чиновник.

Пойда впевнений, що існує ціла низка інших індикаторів, що дозволяють робити висновки про гуманність, ефективність та справедливість кримінального провадження, забезпечення дотримання балансу інтересів окремого громадянина і суспільства в цілому.

До них можна віднести, зокрема, кількість осіб, які утримуються під вартою в очікуванні вироку; активність застосування запобіжних заходів, не пов'язаних з утриманням під вартою; кількість випадків втручання в приватне життя громадян (затримання, обшуки, виклики громадян до правоохоронних органів, негласні слідчі дії тощо).

До таких індикаторі Пойда також зарахував терміни розслідування і судового розгляду; число потерпілих, права яких були відновлені в результаті кримінального провадження  і т.і.

Як зазначає чиновник, аналіз відповідних статистичних показників демонструє позитивні результати дії нового кодексу.

Так, за даними Пойди, кількість осіб, які перебувають у СІЗО у зв'язку з обранням запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою, зменшилася майже наполовину.

Крім того широко застосовується домашній арешт (12% від усіх обраних запобіжних заходів). В умовах дії положень старого Кодексу абсолютна більшість осіб, які перебувають зараз під домашнім арештом, містилися б під вартою в СІЗО.

Також істотно зменшилася кількість випадків втручання в приватне життя громадян шляхом проведення обшуків, вилучення документів, "прослуховувань" та інших негласних слідчих дій.

"Наближається до 15% частка проваджень, що завершуються угодою - тобто в умовах, які всі сторони провадження вважають такими, що відповідають їх інтересам", - підкреслює чиновник.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування