Австрія готова розглянути заявку Сноудена на отримання політпритулку

Понеділок, 11 листопада 2013, 07:55

Федеральне відомство з захисту конституції Австрії шукає пристрої, за допомогою яких США, можливо, ведуть спостереження за громадянами країни.

Про це розповів в інтерв'ю газеті Österreich міністр закордонних справ Австрії Міхаель Шпінделеггер, якого цитує Russia Today.

Австрійський політик поділився з виданням інформацією, що у спецслужб з'явилися серйозні підозри на адресу АНБ щодо багаторічного спостереження за інтернет-трафіком і прослуховування телефонних переговорів громадян країни.

Він також висловив припущення, що США мали доступ до електронної інформації через інтернет-вузол Internet Exchange, який знаходиться у Відні.

На його думку, злому з боку США можна уникнути, якщо створити єдиний європейський сервер для зберігання електронної інформації. На даний момент весь трафік з віденського інтернет-вузла проходить або через Азію, або через США.

При цьому газета Österreich посилається на слова колишнього керівника АНБ Томаса Дрейка, який зустрічався у Москві з Едвардом Сноуденом і після цього повідомив, що "стеження в Австрії мало ще більші розміри, ніж у Німеччині".

Глава МЗС Австрії обговорив з журналістом видання долю викривача діяльності спецслужб США Едварда Сноудена. Міністр не виключає, що Австрія зможе надати екс-співробітнику ЦРУ політичний притулок.

"Якщо він подасть таку заявку, то ми розглянемо її серйозним чином, і я не виключаю, що ми приймемо рішення прийняти його в нашій країні", - сказав Шпінделеггер.

Згідно з матеріалами європейських ЗМІ, АНБ прослуховувало розмови і стежило за громадянами 28 країн - членів ЄС.

За даними британської газети The Guardian, американські розвідслужби стежили і за посольствами цих країн у Вашингтоні. Крім того, прослуховувалися телефони світових лідерів, у тому числі канцлера Німеччини, президентів Бразилії та Мексики.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування