Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЗМІ: США не поспішають підписувати антишпигунську угоду з Німеччиною

Понеділок, 11 листопада 2013, 09:55

Німеччина хотіла б приєднатися до антишпигунського договору "п'яти очей", але США та Британія, здається, не готові погодитись на такий варіант виходу зі шпигунського скандалу.

Про це пише німецька Deutshe Welle.

Глава Федеральної розвідслужби Герхард Шиндлер і президент відомства з охорони конституції Ганс-Ґеорг Маасен на початку листопада літали до США для узгодження можливого анти шпигунського договору.

Німеччина вимагає припинити шпигунську діяльність за її чиновниками та громадянами.

Оптимальним у Меркель бачать варіант, якщо ФРН приєднається до договору "п'яти очей", який був укладений свого часу між США, Канадою, Британією, Австралією та Новою Зеландією.

Ця угода забороняє шпигунство за країною на її території без окремого спеціального дозволу її спецслужб.

У Меркель розуміють, пише видання, усю реальну важливість збору інформації для збереження безпеки, але хотіли б убезпечити себе від шпигування, чи хоч зменшити його обсяги.

США, натомість, готові піти на підписання якоїсь угоди, щоб заспокоїти громадську думку, але зробити Німеччину повноправним членом "п'яти очей", схоже, на Америка ні Британія не готові.

Як каже Джон Шиндлер, колишній співробітник АНБ та професор з питань нацбезпеки американського військово-морського коледжу, політика уряду США навряд чи зміниться, а розмови про згортання шпигунської діяльності у Німеччині є лише "відволікаючим маневром".

Як відомо, відносини Німеччини та США загострились після витоку інформації про ймовірне багаторічне прослуховування американцями телефону канцлера Анґели Меркель.

Була також інформація, що і Британія шпигує за Німеччиною.

Сторони поки що ведуть переговори про двосторонню угоду для припинення шпигунства. 

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування