Кужель: Тимошенко не було на засіданні Кабміну щодо "кіотських грошей"

Понеділок, 11 листопада 2013, 15:08

Екс-прем'єр Юлія Тимошенко не була на засіданні, де вирішували питання про "кіотські гроші".

Про це депутат від "Батьківщини" Олександра Кужель написала на своїй сторінці в мережі Facebook.

"Щойно вийшла від слідчого... Що стосується самого допиту - абсолютно незрозуміло, яку мету переслідували слідчі Генпрокуратури, викликаючи мене сьогодні як свідка у справі про "Кіотські гроші", - зазначила вона.

"Мабуть, працівники Генпрокуратури були не інформовані про те, що я, будучи на той момент головою Держкомпідприємництва, до складу Кабміну не входила, і тому навряд чи змогла б повідомити що-небудь з даного питання", - уточнила депутат.

Кужель розповіла, що з документів, які їй показали, випливає, що "засідання вела не прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, а всіх, хто не входив в уряд, перед обговоренням попросили залишити зал".

"Дуже сподіваюся, що демарш з викликом на допит - це черговий прояв банальної некомпетентності, а не акт залякування "неугодних" і "неслухняних" по той і цей бік кордону", - заявила депутат.

Кужель: Тимошенко не було на засіданні Кабміну щодо кіотських грошей
Кужель: Тимошенко не було на засіданні Кабміну щодо "кіотських грошей"

Кіотський протокол підписали у однойменному японському місті в 1997 році. У рамках документа країни, що підписали його, зобов'язалися за цей час скоротити викиди двоокису вуглецю та інших парникових газів більш ніж на 5% порівняно з рівнями 1990 року.

Договір також передбачає, що країни, чиї підприємства викидають в атмосферу шкідливі речовини, можуть купити квоти на такі викиди у тих країн, які мають їх надлишок. У 2009 році Україна вперше скористалася цим протоколом, продавши частину своїх квот Японії.

Юлія Тимошенко наприкінці свого перебування на посаді глави уряду в 2009 році повідомила, що в український бюджет від продажу українських квот надійшло 640 мільйонів гривень. Згідно з умовами протоколу, ці гроші можна використовувати тільки в екологічних цілях.

Згодом новий прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що ця сума нібито зникла з відповідного рахунку.

В результаті Генпрокуратура порушила кримінальну справу проти Тимошенко за фактом нецільового використання грошей. І хоча в кінці травня гроші "знайшлися" на рахунку Міністерства екології, слідство у справі триває.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News