Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЄС готовий до асоціації з Грузією, якщо та перевершить Україну

Неділя, 17 листопада 2013, 11:17

Новий президент Грузії Георгій Маргвелашвілі приніс президентську клятву на Конституції та вступив на посаду глави держави.

Про це повідомляють "Новости Грузия".

На церемонії інавгурації присутні закордонні гості, члени уряду, депутати парламенту від правлячої коаліції "Грузинська мрія". Церемонія транслюється в прямому ефірі грузинських телеканалів.

Маргвелашвілі  заявив , що влада країни готова поглиблювати відносини з Росією з урахуванням національних інтересів Грузії.

"Незважаючи на сьогоднішню складну обстановку, сьогодні ми знову оголошуємо готовність, паралельно з інтеграцією в європейські та євроатлантичні структури, поглибити діалог з Росією з урахуванням національних інтересів Грузії, поваги її територіальної цілісності в рамках міжнародно визнаних кордонів і суверенітету і вирішити ці проблеми на основі взаємодовіри", - заявив Маргвелашвілі.

Після інавгурації уряд Грузії на чолі з прем'єр-міністром Бідзіною Іванішвілі автоматично склав свої повноваження. Протягом доби до парламенту має надійти відповідна офіційна заява за підписом Іванішвілі.

Найближчими днями Маргвелашвілі офіційно представить кандидатуру нового прем'єра, який представить новий кабінет міністрів парламенту Грузії для вираження довіри. Майбутнім прем'єром правляча коаліція "Грузинська мрія" вже назвала Іраклія Гарібашвілі, який обіймав посаду глави МВС.

Діяльність уряду Грузії буде повністю визначати Гарібашвілі, який буде підзвітний лише парламенту країни. Однак президент буде повноважний вимагати від уряду розгляду окремих питань.

У свою чергу присутня на інавгурації президента Грузії президент Литви Даля Грібаускайте заявила, що бачить "великий прогрес у цій країні, але у Грузії ще довгий шлях до угоди про асоціацію з ЄС", повідомляє "Delfi".

"Я везу звістку, що ЄС готовий парафувати угоду про асоціацію та вільну торгівлю з Грузією", - зазначила Грібаускайте.

"Але ще потрібно виконати багато домашньої роботи. Дуже важливо, щоб після зміни влади ми бачили прогрес, особливо в реформі правоохоронних органів, щоб не повернувся феномен виборчого правосуддя, щоб було перекрито шлях переслідуванню політичних опонентів" , - зазначила Грібаускайте.

За її словами, Грузії "необхідно боротися з корупцією і забезпечити верховенство закону".

"Це було б гарантією того, що угода про асоціацію була б найближчим часом підписана вже остаточно", - заявила глава Литви, яка на інавгурації представляє не тільки свою країну, але й  Раду ЄС.

Очікується, що на саміті Східного партнерства у Вільнюсі Грузія пообіцяє слідувати позначеному шляху.

27 жовтня у Грузії пройшли президентські вибори. Перемогу в першому туріотримав андидат від "Грузинської мрії" Георгій Маргвелашвілі.

Його конкуренти - кандидат від колишньої правлячої партії "Єдиний національний рух" Давид Бакрадзе  та кандидат від партії "Демократичний рух - єдина Грузія" Ніно Бурджанадзе  набрали 21,9 та 10,06% голосів відповідно. 

Українська правда 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...