Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко до ЄС: Україну треба брати такою, якою вона є

Понеділок, 25 листопада 2013, 00:22

Третій президент України Віктор Ющенко вважає, що Євросоюз повинен зважити на політичні ризики відмови від Угоди про асоціацію та ухвалити цей документ.

Про це він сказав у Вільнюсі під час конференції "Ми у Європі чи Європа без нас?", яку проводять Фонд Єжи Гедройца (Литва) і Центр Броніслава Жеремка (Польща).

"Я просив провідних європейських політиків "не залишайте Україну, не персоніфікуйте питання інтеграції", - поділився Ющенко.

Він назвав помилковими як трирічну паузу у стратегічних відносинах Україна – ЄС, так і підхід, який було обрано для оцінки готовності України до укладання Угоди про асоціацію.

Ющенко додав, що за цей час в Україні відбулися більші успіхи, ніж будь-хто сподівався, проте, їй так і не відправили чіткі сигнали щодо відновлення відносин з МВФ, ЄБРР, Світовим банком, надання європейської фінансової допомоги.

За словами Ющенка, найближчі два роки треба моделювати перехідний період, формувати політику компенсації.

"Ми потребуємо чіткі і ясні політичні заяви від Європи. Але сьогодні ми цю битву програли. Цю битву програла об’єднана Європа. Україна неідеальна, однак Україну треба брати такою, якою вона є", - заявив він.

"Євросоюз отримає унікальні переваги, бо далеко на східний кордон підуть європейські цінності та прозорі правила соціального життя", - додав Ющенко.

Водночас, він нагадав про позицію Росії щодо України та її політику інтеграції колишніх радянських республік у нові економічні проекти, для яких Україна є ключовим компонентом.

"Сьогодні у нас немає запасу часу, бо ми знаємо, як працює російська політика", - сказав третій президент.

"Росія буде боротися за Україну усіма способами, звісно, при мовчанні Європи", - зазначив Ющенко.

Він пояснив, що для українців повернення до Європи означає збереження її незалежності.

Інший вибір, який історично можливий зараз, - це статус вторинного державного утворення у фарватері російської політики, вважає Ющенко.

"Залишилося два кроки - і Україна в Митному союзі та проваллі євразійського простору. Україні дадуть преміальні, може, 10-15 млрд., приймуть без будь-яких умов. Ми легко перелітаємо із світла в тінь", - застеріг він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування