Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЗМІ: Після відмови від Європи Україна почала торги за газ з Росією

Понеділок, 25 листопада 2013, 08:43

Відразу після відмови від підписання угоди з Євросоюзом у Вільнюсі Україна відновила переговори з Росією про ціну на газ.

Про це з посиланням на свої джерела повідомляє "Комерсант-Україна".

За даними видання, Київ просить у "Газпрому" ціну у $250-260 за тисячу кубометрів в обмін на створення газотранспортного консорціуму в тристоронньому форматі.

Про відновлення переговорів у неділю в ефірі каналу ICTV заявив прем'єр-міністр Микола Азаров.

Джерело видання в Міненерго розповів, що переговори поновилися на тлі відмови України від підписання угоди про асоціацію з ЄС.

"Зараз наша позиція - це зниження ціни до $250-260 за тисячу кубометрів і гарантії завантаження ГТС в обсязі не менше 90 мільярдів кубометрів на рік", - пояснив він.

За словами джерела, Україна також готова створити консорціум з Росією на базі української ГТС.

Джерело газети, знайоме з позицією російської сторони, зазначило, що одного консорціуму для зниження ціни газу сьогодні буде недостатньо.

"Один консорціум навряд чи когось вже зацікавить... пропозиція української сторони має бути пакетною. Мова може йти про консорціум, участі у спільних проектах з видобутку газу і допуск "Газпрому" до кінцевих споживачів палива", - пояснив співрозмовник.

Тим часом в агентстві Fitch Ratings в п'ятницю заявили, що вважають малоймовірним зниження ціни газу для України найближчим часом.

"Fitch не очікує в короткостроковій перспективі будь-якої підтримки з боку Росії, будь то фінансування чи нижча ціна газу, які допомогли б Україні посилити економічну політику і подолати зовнішні фінансові виклики", - йдеться в повідомленні агентства.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування