Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко: Росія "запрошує у рабство", а ЄС припустився помилки

Середа, 27 листопада 2013, 13:55

Екс-президент Віктор Ющенко вважає, що Євросоюз у переговорах із Україною обрав неправильну стратегію, надмірно сконцентрувавшись на справі Юлії Тимошенко.

Таку точку зору він виклав в інтерв'ю німецькій газеті Die Welt повідомляє Inopressa.

"Останні роки стратегія Євросоюзу грішила помилками. Вона була зосереджена на деталях, їй не вистачало кругозору" , - вважає Ющенко.

"Брюссель висунув безліч вимог, які, безумовно, теж були вірні. За останні півроку Україна затвердила 35 нових, часто болісних законів. Левова частка реформаторських ініціатив була відхилена. Окремі аспекти, у тому числі надзвичайно політизоване питання Тимошенко, були виведені на перший план" , - сказав екс-президент.

"ЄС заздалегідь в ультимативній формі сформулював проблему, яку можна було вирішити в результаті нашого зближення. У результаті у нас ослабла віра в те, що двері у ЄС для нас справді відчинені", - заявив він.

Ющенко, за його словами, "тримає пальці схрещеними" за Юлію Тимошенко: "Ця ситуація  має бути вирішена в політико-правовому полі. Але в країні, де політичні сили не мають один до одного ані найменшої довіри, це складно. Тож нам слід було б зараз, як і під час революції 2004 року, влаштувати круглий стіл за участю посередників, із представниками ЄС. Можливо, посередники могли б дати певні гарантії".

Запрошення України до Митного союзу на чолі з Росією, на погляд екс-президента, - ні що інше, як "пропозиція визнати себе колонією".

"Росія каже: ми вас приймаємо такими, як ви є, жодних вимог, жодних законопроектів. Тільки віддайте нам свою свободу волі. Все відбувається дуже швидко, без важкоздійсненних умов. Винагорода за таку політику теж передбачена – це запрошення у рабство", - вважає Ющенко.

Політику Віктора Януковича, спрямовану на зниження обсягів імпорту газу з Росії, Ющенко визнав успішною, проте додав: "Замість того щоб сісти за стіл переговорів, Київ визнав злочинну газову угоду 2009 року. Через це ми платимо найвищу в Європі ціну за газ і, з іншого боку, отримуємо за транзит у 3-4 рази менше, ніж інші країни. А за недобір російського газу вже набігло штрафів на 19 млрд доларів".

"Цей газовий договір нас паралізує. Потім, у 2010 році Янукович уклав із Росією в Харкові ще один великий договір. Ці дві угоди - найбільші політичні помилки останніх років", - додав Ющенко.

Ющенко в цілому незадоволений не лише чинною владою, а й опозицією. "У певному сенсі всі вони обмежуються боротьбою за владу. Нашій державі потрібен діалог. Потрібно вчитися розмовляти один із одним без ультиматумів", - сказав він.

Крім того, журналіст торкнувся теми отруєння Ющенка під час вечері з тодішнім заступником керівника Служби безпеки України - і екс -президент сказав, що "замовників слід шукати вище". "Думаю, не лише в Україні. В усякому разі, троє присутніх на тій вечері одразу ж утекли до Росії, заступник керівника СБУ та два кухарі. Але не станемо випереджати правосуддя. Адже слідство ще не завершене".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
оновлюєтьсяХарків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
22:38
БоксБогачук: Якщо Ломаченко програє, то, напевне, завершить кар’єру
Усі новини...
Реклама: