Застосування сили до Майдану призведе до радикалізації і розколу - соціолог

Вівторок, 10 грудня 2013, 11:11

Застосування сили для розгону Майдану призведе до значної радикалізації настроїв у суспільстві і, не виключено, до розколу країни, попереджають соціологи.

Про це заявила директор Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" Ірина Бекешкіна, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Якщо влада буде йти на радикалізацію ситуації, цілком імовірно, що буде радикалізуватися і Майдан, тому що ми бачимо, що кількість тих, хто готовий вдатися до більш радикальних методів, досить значний, і як кажуть - саме воно не розсмокчеться, як на це сподіваються", - зазначив він.

"Наслідки (силового розгону Майдану) обов'язково будуть. Люди налаштовані радикально, і навіть якщо підуть - для загострення ситуації в країні не потрібна більшість, для цього потрібна критична маса радикально налаштованих людей, а вони є", - пояснила вона.

При цьому соціолог зазначила, що зростання радикальних настроїв у країні було помітно ще перед Майданом.

"Соціологи постійно попереджали, що готовність до протестних акцій в Україні висока. Тобто, соціологи прогнозували, що такі виступи можуть бути, але таку масштабність, природно, вони не очікували", - уточнила Бекешкіна.

"Розумієте, можна заміряти температуру, але ніхто не знає, що стане поштовхом. Жоден соціолог не прогнозував таку повністю тупу дію влади, як жорстоке побиття беззахисних, неозброєних студентів на площі, і ми бачимо, що основним мотивом було це", - констатувала соціолог.

При цьому вона підкреслила, що "Майдан був справжньою реакцією народу", про що свідчать дані соцопитування, згідно з яким 92% учасників Майдану, які приїхали з інших регіонів, зробили це самостійно, і приїзд лише 8% був організований партією або громадською організацією.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:21
ISW: Україна б’є по Росії зброєю власного виробництва
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
Усі новини...