Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Третина росіян не знають, що Україна охоплена акціями протесту - опитування

Середа, 11 грудня 2013, 11:05

Більша частина росіян знає, що Україна прагне зблизитися з країнами Заходу, але вважає, що для республіки вигідніше союз з Росією.

Про це свідчать результати дослідження вчених фонду "Громадська думка" (ФГД), передає "Інтерфакс-Україна".

55% росіян в даний час заявляють про своє добре ставлення до сусідньої України, і частка таких громадян за останні чотири роки зросла майже вдвічі (з 30% в 2009 році).

Про своє погане ставлення до цієї сусідньої країни зараз говорить тільки 5% респондентів (32%).

Тим часом 39% росіян вважають нинішні відносини між двома країнами поганими, і за останні чотири місяці частка таких респондентів значно зросла (з 21% у серпні ц.р.). Відповідно, з 30% до 24% скоротилася кількість позитивних оцінок.

За даними ФГД, велика частина росіян (44%) вважає, що Україна зараз прагне зблизитися з країнами Заходу, близько третини (30%) - що з Росією, 26% не змогли охарактеризувати зовнішню політику сусідів.

При цьому 59% громадян РФ упевнені, що для українців краще, якщо їх країна буде зближуватися з Росією. Тільки 6% вважають, що жителі України виграють від зближення з Заходом.

Крім того, 36% росіян переконані, що зближення України із Заходом Росії зашкодить, 11% говорять про протилежне, вважаючи, що "це піде на користь".

Про те, що на Україні зараз проходять акції протесту, знають або чули про це в цілому 64% опитаних росіян, 30% вперше дізналися від соціологів.

Однак більше половини респондентів (52%) не змогли назвати причини невдоволення населення України.

На думку обізнаних росіян (в цілому 48%), українці, що вийшли на мітинги та акції протесту, хочуть зближення України з Євросоюзом, а не з Росією; незадоволені рішенням президента України припинити процес асоціації з ЄС і в цілому політикою, яка проводиться владою країни; виступають за зближення України з Росією, проти зближення з Євросоюзом і тд.

Як показало дослідження соціологів, 36% росіян впевнені, що прихильників і противників євроінтеграції на Україні зараз порівну, 15% думають, що більшість за асоціацію з Євросоюзом, 18% - що більше тих, хто проти. Близько третини (31%) вагалися з відповіддю на відповідне питання.

Опитування ФГД проводився 30 листопада - 1 грудня в 43 суб'єктах РФ, 100 населених пунктів за участю 1500 респондентів.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...