Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЦВК бачить упередженість у звітах міжнародних спостерігачів

Неділя, 15 грудня 2013, 08:41

Центральна виборча комісія вважає упередженою загальну оцінку роботи Комісії з боку міжнародної організації спостерігачів ENEMO.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби ЦВК.

"Детально обговоривши звіт, члени Центральної виборчої комісії консолідовано констатували, що їх прикро вразила загальна оцінка роботи Комісії з боку такої поважної організації, якою є ENEMO", - наголошується в прес-релізі.

Як зазначається в повідомленні, 14 грудня на нараді членів Центральної виборчої комісії було обговорено зміст попереднього звіту (22 листопада – 10 грудня 2013 року) міжнародної місії ENEMO із спостереження за повторними виборами народних депутатів України 15 грудня 2013 року.  

У відповідному звіті міститься заклик до ЦВК "вжити додаткові заходи з підвищення чесності та прозорості виборчого процесу", який, на думку членів Комісії, обґрунтований двома обставинами.

"По-перше, як зазначено у звіті, "…перед черговим відкритим засіданням ЦВК проводить закрите засідання (нарада), на якому фактично відбувається процес прийняття рішень… Не дивлячись на те, що процес голосування членів ЦВК є відкритим, процес прийняття рішень є закритим. Тому, ENEMO не може оцінити роботу ЦВК як прозору", - зазначається в повідомленні.

"По-друге, у звіті наголошується, що "відповідно до закону про вибори представники партій мають право бути присутніми на засіданнях ЦВК, а також брати участь в обговоренні … однак, через загальну обстановку на засіданнях ЦВК та процес прийняття рішень в цілому їх присутність є номінальною", - повідомляють в Комісії.

За словами члена ЦВК Тамари Астахової, "в даному випадку в око впадає певна упередженість зроблених відносно роботи ЦВК висновків, яка, вочевидь, стала результатом непорозуміння".

"ЦВК категорично не може погодитися із зауваженням щодо закритості процесу прийняття рішень", – заявив голова Комісії Михайло Охендовський.

За його словами, всі без винятку рішення Комісії ухвалюються на її відкритих засіданнях, після відповідних доповідей, у присутності тих передбачених законом суб’єктів виборчого процесу, з обговоренням проектів рішень тоді, коли це є необхідним.

"Очевидно, що більшість рішень Комісії у процесі підготовки виборів не потребують обговорення. Наприклад, як у випадку реєстрації особи, чиї документи відповідають закону. Адже вони зрозумілі усім членам ЦВК, які ще до засідань знайомляться з проектами відповідних постанов", - пояснює Голова Комісії. 

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування