Делегація ПАРЄ відзначила порушення й адмінресурс на виборах

Понеділок, 16 грудня 2013, 15:06

Повторні вибори до Верховної Ради пройшли спокійно і організовано, але були зловживання адміністративним ресурсом під час виборчої кампанії.

Це відзначає делегація Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), повідомили УНІАН у офісі Ради Європи в Україні.

"Делегація відзначає, що на відвіданих її членами виборчих дільницях вибори проходили спокійно. Делегація також відзначає належну організацію виборчого процесу вдень. Після того, як виборчі дільниці закрилися, від різних спостерігачів надходили повідомлення про порушення", - сказано в повідомленні.

В ході візиту делегація зустрілася з головою Верховної Ради Володимиром Рибаком, керівниками та представниками парламентських фракцій, головою та членами Центральної виборчої комісії, а також представниками громадянського суспільства.

Щодо виборчої кампанії, співрозмовники делегації поінформували її членів про зловживання адміністративним ресурсом, підвищену роль фінансових ресурсів з огляду на короткотривалий характер кампанії, та значну кількість так званих "технічних кандидатів", які реально не прагнули бути обраними.

Делегація також відзначає компетентну роботу Центральної виборчої комісії (ЦВК) з організації виборів за відносно короткий проміжок часу.

Спостерігачі ПАРЄ нагадали, що після парламентських виборів 28 жовтня 2012 року вона вже висловлювала "занепокоєння з приводу серйозних проблем, що спостерігаються на одних виборах за іншими: зловживання адміністративним ресурсом та присутність так званих "технічних" кандидатів та політичних партій".

"Такі явища не сприяють довірі виборців до виборчого процесу", - констатує ПАРЄ.

Стосовно виборчого законодавства делегація Асамблеї вітає позитивні зміни законодавства, ухвалені Верховною Радою у листопаді 2013 року, і закликає українську владу продовжувати цю роботу у тісній співпраці з Венеціанською комісією з метою остаточного ухвалення Виборчого кодексу ще до проведення наступних виборів згідно рекомендацій Асамблеї, що містяться у Резолюції ПАРЄ 1862 (2012), та висновків Венеціанської комісії 2013 року.

Делегація ПАРЄ закликає органи влади України посилити співпрацю з Групою держав проти корупції (GRECO) з тим, щоб підвищити прозорість фінансування виборчих кампаній та забезпечити функціонування незалежного механізму нагляду за фінансуванням політичних партій та виборчих кампаній.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування