В Україні журналісти "систематично" зазнавали нападів силовиків

Четвер, 19 грудня 2013, 10:38

Кількість нападів на журналістів по усьому світу в 2013 році збільшилося, в Україні журналісти зазнавали нападів силових структур під час мітингів.

Про це йдеться у щорічному світовому огляді міжнародної правозахисної організації "Репортери без кордонів".

"Це попередні дані, вони увійдуть у глобальний звіт про індекс свободи слова, який буде сформовано на початку 2014 року", - сказала представник "Репортерів без кордонів" в Україні Оксана Романюк газеті "Комерсант-Україна".

За даними організації, цього року кількість викрадених і постраждалих від фізичного насильства журналістів виросла в 2 рази. Найбільше працівників медіа загинуло в Сирії.

В Україні ж цього року було зафіксовано 120 нападів на представників ЗМІ.

"Журналісти систематично зазнавали нападів силових структур в Україні під час мітингів на майдані Незалежності й у Туреччині під час масових акцій проти вирубки дерев у парку Гезі у центрі Стамбула", - йдеться в огляді. 

В Україні в 2012 році на журналістів було вчинено 80 нападів, а в 2013-му – уже 120.

За даними "Репортерів", у 2013 році Україна була "найгіршим місцем у Європі для роботи представників ЗМІ", пише "Комерсант".  

"На відміну від Росії й Білорусі, де існує цензура та юридичні способи тиску на журналістів – в Україні практикують фізичне насильство", - вважають правозахисники.

"Починаючи з кінця листопада, збільшилося число нападів, особливо в Києві, коли туди привезли багато "тітушек". Вони нападали на журналістів і фотокореспондентів, що намагалися їх знімати. За 11 місяців 2013 року було зафіксовано 83 випадки, а після подій на вулиці Банковій 1 грудня їх кількість зросла до 120", - пояснила Романюк. 

За версією "Репортерів", на українських журналістів найчастіше нападали співробітники правоохоронних органів (45 випадків), приватні особи (22 факти), охоронці (12 випадків), чиновники місцевої влади (4 випадки) і один народний депутат.

"Одного разу в курилці Верховної Ради курив депутат Олександр Фельдман ("Батьківщина"), його почав знімати журналіст Сергій Андрушко, за це народний депутат вибив камеру з його рук", - уточнила Романюк. Фельдман запевнив, що вже вибачився перед журналістом.

Український офіс "Репортерів" відзначає також випадки арешту представників медіа, зокрема затримання активістів Майдану – львівського фотографа Олега Панаса, журналіста Валерія Гарагуца й громадського активіста Андрія Дзиндзі.

Рейтинг України щодо свободи слова та ЗМІ
Рейтинг України щодо свободи слова та ЗМІ. Дані Комерсанта

У МВС повідомили, що за 11 місяців 2013 року було відкрито 123 кримінальних провадження за ст. 171 Кримінального кодексу ("перешкоджання журналістській діяльності").

Міжнародну статистику начальник управління зв'язків із громадськістю МВС Сергій Бурлак назвав необ'єктивною, бо вона черпає дані й із інтернету. Він додав, що почастішали випадки, коли журналістами себе називають люди, які не працюють у ЗМІ.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування