Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Компанія з США заплатить 17,8 мільйонів за підкуп українських посадовців

Субота, 21 грудня 2013, 15:35

Компанія Alfred C. Toepfer International Ukraine Ltd., 80 відсотків акцій якої належать агропромисловому гіганту зі штату Іллінойс Archer Daniels Midland Company (ADM), заплатить 17,8 мільйонів доларів штрафу за підкуп українських посадовців.

Про це повідомляє Німецька хвиля з посиланням на AP та міністерство юстиції США.

Разом з тим проти "материнської" компанії - ADM - кримінальне провадження не проводилося.

Під час судових слухань у федеральному суді штату Іллінойс, які відбулися  20 грудня, представники Alfred C. Toepfer International Ukraine Ltd визнали свою провину у порушенні антикорупційних положень федерального закону США про корупцію за кордоном.

"Дочірні компанії ADM прагнули отримання податкових пільг, підкуповуючи урядових чиновників, а відтак навмисне спробували приховати свої дії, пропускаючи платежі через місцевих постачальників", - йдеться у заяві прокуратури.

Також у документі зазначено, що ADM співпрацювала у розслідуванні та вжила заходів для виправлення ситуації.

За інформацією американського Мінюсту, у період між 2002 та 2008 роками представники компанії Alfred C. Toepfer International Ukraine Ltd. дали майже 22 мільйони доларів хабарів українським урядовим чиновникам задля повернення ПДВ на загальну суму у 100 мільйонів доларів.

Як зазначає AP, ця схема не завжди працювала бездоганно:  український уряд іноді зволікав з поверненням ПДВ, а то й взагалі не повертав кошти.

Розширення діяльності на країни Східної Європи останніми роками входило до пріоритетів великого американського зернотрейдера. Крім філіалу в Києві, дочірня компанія представлена також в Угорщині, Румунії та інших країнах. Один з головних офісів компанії розташований у німецькому Гамбурзі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування