Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Сербії вважають, що в Україні не революція, а рух

Понеділок, 23 грудня 2013, 10:26

В Україні йдеться не про революцію, а про ненасильницький масовий рух людей, які свідомі своєї сили і які мають ясну візію майбутнього.

Таку думку висловив в інтерв`ю "Радіо Свобода" один із засновників сербського руху "Отпор" Срджа Попович (його рух у 2000 році відіграв визначну роль у скиненні режиму Слободана Мілошевича).

"Я не сказав би, що це революція. В 2004 році можна було говорити про ненасильну революцію проти недемократичного режиму та проти фальсифікації виборів. Тепер йдеться про політичний рух, котрий виступає за майбутнє України, не про класичну ненасильницьку революцію", - заявив він.

За словами сербського активіста, "кожна революція, якщо це справжня революція, мусить бути автентичною й нею не можна керувати з закордону".

"Для революції необхідна критична маса людей, необхідні креативність й чітке бачення майбутнього. На мою думку, те, що наразі відбувається в Україні, – це не повторення Помаречневої революції. Скоріше йдеться про рух, метою якого є Європа", - зазначив він.

"Україна – поділена країна. Приблизно половина населення виступає за Європу, інші за Росію. Тут можливі різні розв`язання", - додав Попович.

Він наголосив, що до європейського руху в Україні "залучена велика кількість людей, що там є величезна енергія та що та енергія – проєвропейська".

Він також заперечив, що його організація Центр із ненасильницької акції та стратегії (CANVAS) та він особисто причетні до Євромайдану у Києві. "Ми вже 8-9 років не співпрацювали з українськими організаціями…", - сказав Попович.

На його думку, проєвропейський руху мобілізував величезну кількість людей і може "сприяти вилікуванню суспільства" від роз’єднаності.

"Цей рух спроможний призвести до серйозного діалогу про майбутнє України, оскільки основне питання – Москва чи Європа – залишиться актуальним і після протестів. Це питання буде на порядку денному упродовж наступних 50 років", - спрогнозував сербський активіст.

Він вважає, що або українська влада повністю прихилиться до Росії й постійно викликатиме масові протести, або буде діалог і певні компроміси влади й опозиції.

"Третьою можливістю було б придушення й погашення протестів. Однак це не може статися, оскільки в Україні є величезна кількість тих, що бажають європейського майбутнього України. Є й чимало тих хто проти, й тому єдиним шляхом для розв`язання такого стану є діалог", - додав Попович.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування