Половина витрат українців припадає на їжу - дослідження

Вівторок, 24 грудня 2013, 13:25

Частка витрат на продукти харчування у витратах українських сімей становить близько 50,2%, що є максимальним показником серед країн Європи.

Про це йдеться в дослідженні РИА Рейтинг.

У складеному аналітиками рейтингу Україна опинилася на останній, 40-й позиції. Вище розташувалися Молдова і Сербія (43,2 % і 42,9 % відповідно). При цьому частка витрат на дозвілля і культуру для українців складає всього 2%.

"Багато в чому це (струтура витрат українців - ред.) обумовлено, перш за все, невисокими середніми доходами жителів цієї країни", - відзначають дослідники, додаючи, що 15 нижніх позицій рейтингу представлені саме країнами колишнього "соцтабору".

"Варто також відзначити, що частка витрат на їжу тісно корелює з ВВП на душу населення - як правило, чим більше перший показник в країні, тим нижче другий"​​, - звертають увагу аналітики.

За їх словами, в країнах з високим рівнем життя частка витрат на продукти харчування, як правило, низька і становить 10-15% від сукупних витрат сімей. Решту коштів люди витрачають на дозвілля, подорожі, комунікації, якісну медицину і освіту, техніку та одяг і тд.

До таких країн належать, наприклад, Люксембург (8,8 % витрат йдуть на їжу), Великобританія (9,1 %) і Швейцарія (9,6 %) , які розташувалися в першій трійці рейтингу. Витрати на дозвілля і культуру при цьому складають 7,2%, 12,1%, 9,1% відповідно. У число лідерів увійшли також вельми успішні країни Північної Європи - Данія і Норвегія .

У бідних країнах, жителі яких вміють низькі доходи (а ціни там часто досить високі), спостерігається кардинально інша картина. Тут вартість їжї є основним елементом витрат, інші потреби фінансуються на основі з залишкового принципу.

Як повідомлялося, в 2013-му загальна сума задекларованих українцями доходів зросла на 23%, до 48,7 мільярдів гривень. Майже половину цих грошей заробили мільйонери.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування