Чотири з п'яти мітингувальників готові стояти на Майдані "стільки, скільки буде треба"

Четвер, 26 грудня 2013, 15:56

Чотири п'ятих учасників Євромайдану готові стояти на Майдані стільки, скільки буде потрібно.

Про це повідомляє Фонд "Демократичні ініціативи  імені  Ілька Кучеріва" з посиланням на опитування активістів.

Дослідники розділили активістів Майдану-табору (жителів наметового містечка) та Майдану-мітингу (учасників масових акцій в святкові та вихідні дні).

Готові бути на Майдані "стільки, скільки буде треба" абсолютна  більшість як перших (80%), так і других (74%). Розійтися їх може спонукати виконання усіх вимог, які там були висунуті – таку позицію займають 74% учасників Майдану-мітингу і 64% Майдану-табору. Ще 28.5% на Майдану-мітингу і 25% в Майдані-таборі вдовольнить виконання кількох основних вимог.

Мотиви для виходу на Майдан збігаються для  обох категорій мітингувальників: на першому місці - жорстоке побиття демонстрантів на Майдані у ніч на 30 листопада, репресії (69%), відмова Віктора Януковича від підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом (40%),  прагнення змінити владу в Україні (39%) та  прагнення змінити життя в Україні (36%).

При цьому заклики опозиції вивели на вулицю лише 7% учасників. Серед тих, хто отаборився на Майдані,  кожен десятий хоче помститися владі (на Майдані-мітингу таких людей вдвічі менше).

Респондент з обох груп виявили значно більшу, ніж населення загалом, готовність брати участь готові брати участь у різних формах протесту. При цьому Майдан-мітинг більше схильний до мирних акцій, в той час як Майдан-табір може підтримати навіть силові.

Опитані виявили найбільшу готовність  до участі у санкціонованих мітингах і демонстраціях (71% на Майдані-мітингу і 52% - на Майдані-таборі).

У страйках взяли б участь відповідно 43% та 32%,  у зборі підписів під колективними відозвами 37% та 30%,  у бойкоті рішень органів влади - 36% та 31%. Пікетувати державних установи готові 35%  і 38.5% відповідно, а взяти участь у створенні незалежних від владних структур збройних формувань - 15% і 21% відповідно, у захопленні будівель -14% і 19.5%, у голодуванні протесту – по 11%.

Дослідники відзначають, що в соціальних профілях учасників Майдану-мітингу і Майдану-містечка є помітні відмінності. Так, в таборі в центрі Києва частка чоловіків значно вища, ніж на мітингах (85% проти 56%). За віком ці категорії майже не відрізняються  (в середньому 36 і 38 років відповідно).

Більшість учасників обох "Майданів" спеціалісти з вищою освітою, проте на Майдані-мітингу їх дещо більше – 40%, на Майдані-таборі – 22%.

Також серед них є студенти (12% на Майдані-мітингу і 10% – на Майдані-таборі), підприємці (відповідно,  9% і 12%), керівники (8% і 4%), робітники (7% і 14%), пенсіонери (9% і 11%). Водночас на Майдані-таборі більше людей без постійного місця роботи (16%, із них 8% підробляють у різних місцях, і 8% джерел доходу не мають).

На стаціонарному Майдані переважають приїжджі (81%),  на відміну від Майдану-мітингу, де 57%  становили кияни.  Серед приїжджих найбільше жителів Західного регіону (52% на мітингу і 42% у таборі), однак у структурі Майдану-табору більше представлені вихідці з інших регіонів: з Центральної України (34% і 31%),  Південної та Східної (23% і 17%).  32% активістів приїхали з обласних центрів, 23% – з великих міст, 23% – з невеликих міст і 22% – з сіл.

В ході дослідження було опитано 1037 учасників (375 – 7 грудня і 662 – 8 грудня). Опитування проводилося  7(субота) і 8 (неділя) грудня 2013 року.

Раніше повідомлялося про результати іншого опитування, згідно з якими 64% киян підтримують Евромайдан, а більше половини з них (59%) готові миритися з певними незручностями, пов'язаними з Евромайданом.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News