Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В МЗС попросили США і ЄС утриматися від "політичних оцінок"

П'ятниця, 27 грудня 2013, 17:40

Міністерство закордонних справ висловило здивування критикою результатів виборів до Верховної Ради в 5 округах з боку Євросоюзу й США.

Про це йдеться в коментарі МЗС з приводу заяв Представництва ЄС в Україні та Посольства США, оприлюдненому на офіційному сайті відомства.

МЗС зазначає, що в Україні проведення вільних, прозорих та демократичних виборів завжди розглядалося як одна з головних складових демократії.

На їхню думку, Центральна виборча комісія та інші державні органи доклали максимум зусиль для забезпечення проведення повторних виборів до ВР у п’яти округах 15 грудня 2013 року у відповідності до чинного законодавства та визнаних норм і стандартів у цій сфері.

У МЗС нагадали, що українська сторона для спостереження за виборами запросила численних міжнародних спостерігачів підтвердження своїх міжнародних зобов’язань.

Дипломати зазначили, що "попередні висновки спостерігачів, загальна кількість яких склала 385 осіб, підтверджують, що, незважаючи на деякі зафіксовані порушення, в цілому, вибори відбулися з дотриманням зобов’язань у сфері демократичних виборів, а їх результати відображають волевиявлення громадян.

За даними МЗС було підтверджене висновками найбільших громадських організацій України, які спеціалізуються на спостереженні за виборами.

Зокрема в міністерстві посилаються на висновки "Комітету виборців України" та "Громадянської мережі "Опора", від кожної з яких на виборах працювало понад 700 спостерігачів.

У цьому зв’язку МЗС України висловлює здивування з приводу заяв Представництва ЄС в Україні та Посольства США в Україні, які дисонують з попередніми висновками моніторингових організацій.

"Вважаємо некоректним висловлення політичних оцінок виборчих процесів, які заздалегідь формують до них необ’єктивне упереджене ставлення", - йдеться в повідомленні.

Враховуючи, що зазначені коментарі містять посилання на порушення під час виборів та можливе викривлення їх результатів, українська сторона просить надати конкретні факти на підтвердження цього для їх подальшого розгляду.

"Висловлюємо також сподівання, що міжнародні партнери України в майбутньому утримуватимуться від подібних коментарів, які мають підстави бути оцінені як спроба вплинути на остаточні висновки експертів БДІПЛ ОБСЄ та інших міжнародних місій", - резюмують дипломати.

Як відомо, у США висловили розчарування проведеними повторними виборами до Верховної Ради України в п'яти одномандатних округах.

Євросоюз також висловив стурбованість можливим спотворенням результатів повторних виборів і закликав провести детальне розслідування.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування