ЄС глибоко занепокоєний подіями в Україні

Понеділок, 20 січня 2014, 12:33

Рада ЄС висловлює глибоке занепокоєння у зв'язку з подіями в Україні та закликає до широкого діалогу для вирішення політичної кризи.

Таке рішення щодо України було ухвалено у Брюсселі під час засідання ради ЄС у закордонних справах 20 січня.

Про це повідомила представник глави європейської дипломатії Кетрин Ештон Майя Косьянчич та міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявичус,  повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Рада ЄС ухвалила рішення щодо України: (висловила) занепокоєння стосовно нещодавнього розвитку подій, закликає до широкого діалогу для демократичного вирішення політичної кризи", - повідомила Косьянчич.

Скрін-шот документа, розповсюдженого Представництвом ЄС в Україні
Скрін-шот документа, розповсюдженого Представництвом ЄС в Україні

"Рада ЄС висловлює своє глибоке занепокоєння з приводу законів, ухвалених 16 січня Верховною Радою за сумнівних процедурних обставин. Ці законодавчі акти значно обмежать засадничі права українських громадян на об’єднання, свободу медіа та преси, а також серйозно уріжуть діяльність громадських організацій", - йдеться у заяві Ради ЄС.

При цьому українську владу закликали "забезпечити перегляд цих законів та привести їх у відповідність з європейськими та міжнародними зобов’язаннями України".

"ЄС дуже занепокоєний нещодавнім розвитком подій в Україні та закликає всі сторони шукати діалогу та демократичного розв’язання нинішньої політичної кризи … Щодо всіх насильницьких дій слід - провести належне розслідування та притягти до відповідальності тих, хто за них відповідальний", - зазначено у висновках Ради ЄС.

Окрім того у Раді ЄС заявили про те, що "залишаються вірними ідеї політичної асоціації та економічної інтеграції України з ЄС та ідеї підписання Угоди про асоціацію". 

У свою чергу міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявичус, говорячи про ухвалене стосовно України рішення, повідомив: "ЄС  висловлює глибоке занепокоєння у зв'язку з прийняттям 16 січня пакета законів, закликає до широкого діалогу, стримування і гарантування права на зібрання та висловлювання".

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...