Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ситуація в Україні може мати трагічні наслідки для ЄС - Кваснєвський

Четвер, 23 січня 2014, 05:25

Ситуація в Україні в разі відсутності діалогу між учасниками протистояння може повністю вийти з-під контролю влади і опозиції, і може мати надзвичайно трагічні наслідки не тільки для українців, а й для Євросоюзу.

Таку думку висловив колишній Президент Польщі Олександр Кваснєвський в інтерв'ю польському телеканалу TVN24 Biznes i Świat в швейцарському Давосі.

"Нам насправді загрожує велика трагедія. Думаю, що європейські дипломати, дипломати сусідніх країн і Польщі повинні бути дуже чутливими до цих справ. Ми можемо опинитися в такій спіралі подій, яку вже не вдасться зупинити", - сказав він, коментуючи останні події в Україні.

Кваснєвський підкреслив, що наслідки такого розвитку ситуації відчують "всі", і вони матимуть не тільки "моральний" характер через т , що в Україні гинуть невинні люди, але також можлива "хвиля міграції та економічні проблеми".

Екс-президент назвав першочерговим завданням в Україні припинити насильство і почати справжній діалог між владою та опозицією для того, щоб знайти вихід з нинішньої політичної кризи.

"Сьогодні цього діалогу немає, він багато в чому уявний, навіть якщо відбуваються якісь зустрічі", - сказав Кваснєвський, заявивши також про "абсолютну відсутність" довіри між учасниками тих переговорів.

Він також звернув увагу на те, що в Україні є три, а не дві сторони протистояння, нагадавши про громадський сектор, у якого є свої тверді очікування і для якого опозиційні політики "теж не є улюбленим партнером".

"Те, що відбувається в Україні, може повністю вийти з-під контролю як влади, так і лідерів опозиції, а тоді важко буде це виправити і повернутися до стану нормальності", - сказав він.

Кваснєвський зазначив, що українці в першу чергу повинні домовитися між собою, зазначивши, що представники Євросоюзу - у разі такої необхідності - готові сприяти переговорам.

"У першу чергу потрібно зупинити насильство, а в другу - сісти за стіл переговорів, тому що нам насправді загрожує велика трагедія", - підкреслив екс-президент.

У свою чергу польський депутат Європейського парламенту Павел Коваль заявляє, що події в Україні є перевіркою на здатність мобілізації Європейського Союзу.

"Найсерйозніша криза у наших кордонів з 1989 року? Ми перевіряємо на практиці, чи вміємо ми мобілізовувати ЄС. Пропозиції, тим часом, гіркі", - написав він у своєму мікроблозі в Twitter в четвер вночі, додавши пізніше: "Якось важко з цим усім заснути".

"Потрібно політичний наступ глав ЄС. По телефону, в твітерах, в будні дні, по неділях, на канікулах", - додав Коваль.

Інтерфакс-Україна, УНІАН

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
Під час атаки на Івано-Франківщину Польща піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяВ Росії злетіли бомбардувальники Ту-95: оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
Усі новини...