"Газпром" хвилюється через відставку Азарова і зіткнення в Києві

Середа, 29 січня 2014, 17:29

Українські чиновники не вирішують проблему непогашеного боргу за газ і не ведуть переговори про це.

Як заявив в інтерв'ю "Росії 24" заступник голови правління "Газпрому" ( MOEX: GAZP) Олександр Медведєв, "Нафтогаз України" до 25 січня повинен був погасити борг у $2,7 млрд. за поставки в 2013 році.

"На жаль, дата платежу за прострочений борг пропущена. Ми очікували керівників енергетичного сектору України у себе в гостях, але уряд пішов у відставку. Ми очікуємо, що досягнуті і оформлені домовленості будуть дотримуватися", - сказав він.

Крім того, заступник голови правління компанії заявив, що хвилювання в Україні створюють збільшені ризики для транзиту газу до Європи як технологічного, так і надзвичайного характеру.

"Ми як люди, які займаються бізнесом, звичайно, стурбовані нестабільною ситуацією в Україні Тим більше пролунали заяви про те що газотранспортна система України може бути піддана атакам екстремістів. І звичайно, це дуже тривожно", - констатував він.

"Найголовніше, щоб ситуація стабілізувалася, і переговорні процеси, ким би вони не проводилися, проводилися цивілізовано. Не було нікого втручання ззовні. На жаль, ми бачимо, що на екрані телевізорів, що деякі політичні діячі Заходу з'являються в лавах так званих демонстрантів", - додав Медведєв.

Він підкреслив, що надання знижки в ціні на газ для України не пов'язане з будь-якими умовами: "Жодних умов не було і не буде поставлено під час узгодження нового рівня ціни. Це така пряма економічна допомога, яка дозволила б не тільки енергетичному сектору, але і всій промисловості України відчувати себе комфортно".

Менеджер "Газпрому" нагадав, що повільно рухаються переговори про збільшення частки "Газпрому" в користуванні потужностями газопроводу OPAL. Це східний відвід від газопроводу "Північний потік", який покликаний частково компенсувати транзит газу до Європи через Україну.

"Слава богу, що зима в Європі в грудні-січні була досить теплою, і не були спустошені українські газосховища, що б поставило під загрозу лютневі поставки", - зазначив він.

Медведєв підтвердив інтерес російської компанії до української труби.

"Ми завжди були відкриті для обговорення цієї теми в різних форматах. Але з якихось причин, ми не змогли прийти до взаємовигідних домовленостей. А що стосується української ГТС, її майбутнє залежить не тільки від нас, а від тих, хто нею володіє і управляє", - нагадав він.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування