ПАРЄ підготувалася прийняти жорсткий документ по Україні

Четвер, 30 січня 2014, 10:04

Парламентська асамблея Ради Європи в четвер опівдні проведе екстрені дебати й ухвалить резолюцію про ситуацію в Україні.

За основу взято жорсткий документ із погрозою запровадження дипломатичних санкцій і критикою на адресу Києва й Москви, який був затверджений у вівторок на закритому засіданні моніторингового комітету (МК) ПАРЄ, пише "Комерсант-Україна".

Як розповіли газеті учасники засідання, дискусія про ситуацію в Україні була бурхливою, але в підсумку жорстка версія резолюції отримала практично одностайну підтримку.

Проти документа, підготовленого доповідачками по Україні Майліс Репс (Естонія) і Маріеттою де Пурбе-Лундін (Швеція), проголосував лише представник Росії Леонід Слуцький. Українська влада по резолюції про свою країну не голосує. 

У проекті резолюції згадується про російський вплив на ситуацію в Україні в такій жорсткій тональності, яка невластива рішенням ПАРЄ, зазначає видання.

У документі зазначається, що поштовхом до протестів в Україні стала відмова уряду від підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом 21 листопада, коли Росія погрожувала ускладненням для експорт українських товарів. 

"Погрози санкцій, економічний і політичний шантаж з метою вплинути на політику іншої країни неприйнятні і йдуть врозріз із дипломатичними й демократичними нормами", - говориться в проекті резолюції.

Асамблея планує зажадати від Росії "утриматися від просування геополітичної доктрини "зон особливого інтересу". Це обурило представників Росії.

Близький до російської делегації сербський депутат Мілош Алгрудич запропонував вилучити з тексту параграф, у якому йдеться про неприпустимість тиску Росії на Україну; його поправку підтримали декілька російських депутатів. Але в ПАРЄ упевнені, що цей параграф залишиться в підсумковому тексті. 

"Асамблея має розглянути можливість позбавлення української делегації в ПАРЄ права голосу на квітневій сесії, якщо продовжаться грубі порушення прав людини або у випадку, якщо влада зважиться на силове придушення протестів", - ідеться у 12 пункті.

"Регіонал" Іван Попеску запропонував вилучити із проекту пропозицію про запровадження санкцій. "Ця пропозиція контрпродуктивна, адже "антипротестні" закони (від 16 січня) уже скасовані, і зараз ведеться успішний діалог між владою й опозицією із приводу мирного вирішення кризи", - заявив він.

Поправку Попеску підтримали 25 людей, однак шанси на те, що відмова від санкцій буде підтримана у пленарній залі, невеликі, пише газета.

У проекті резолюції згадані випадки насильства з боку влади. Автори проекту вважають неприпустимою декриміналізацію цих дій міліції.

Попеску та ряд депутатів запропонували відзначити, що до катувань вдавалися не лише працівники міліції, але й мітингувальники. "Регіонал" наполягав, що відповідальність перед законом повинні понести представники обох сторін. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News