Російський правозахисник розповів, чому його не пустили в Україну

Понеділок, 10 лютого 2014, 10:27

Російський правозахисник  Андрій Юров, котрого не пустили в Україну, заявляє про існування "чорного списку" СБУ та запевняє, що не займається політикою.

Про це він повідомив в інтерв'ю Deutsche welle.

"Мені дали документ, у якому сказано, що таке рішення виніс уповноважений державний орган України. Однак на словах мені заявили, що моє прізвище внесено у якийсь "чорний список", і зробила це Служба безпеки України", - розповів Андрій Юров.

Будь-які письмові підтвердження існування такого списку СБУ правозахиснику надати відмовились. Тим не менш, право оскаржити дії української влади, за словами Юрова, йому надали.

За його словами, про це йдеться у тому офіційному папері, який йому пред'явили в аеропорту.

Як заявив Юров, до суду він, звичайно, звернеться, однак жодних юридичних наслідків для України судове рішення не матиме.

Водночас іміджеві втрати та моральна шкода будуть великими, переконаний правозахисник.

"Це порушення багатьох міжнародних зобов'язань, взятих на себе Україною. В принципі, це може бути сприйнято як недружній акт щодо російської держави", - - заявив Юров в інтерв'ю DW.

Як пояснив правозахисник, основна проблема у даному випадку полягає у тому, що влада України не просто завадила здійснити приватний візит громадянинові Росії, а й зірвали ділову поїздку члена Ради з прав людини при президентові Росії.

Як повідомив Юров, у Києві у нього були заплановані зустрічі з місцевими правозахисниками та членами апарату Уповноваженого з прав людини в Україні, а також участь у міжнародній конференції. Крім того, російський правозахисник мав намір зустрітись з комісаром з прав людини Ради Європи Нілом Муйжніексом, з яким була попередня домовленість. "Жодні зустрічі з опозицією не планувались. Я політикою не займаюсь", - наголосив Андрій Юров.

За словами Юрова, у зв'язку з відмовою влади України дозволити йому в'їзд на територію держави глава президентської Ради з прав людини та розвитку громадянського суспільства Михайло Федотов має намір спрямувати офіційний запит до російського МЗС. "Таке ставлення до російських правозахисників з боку влади будь-якої країни ми вважаємо неприйнятним, а з боку братньої України - шокуючим", - заявив глава РПЛ агентству "Інтерфакс".

Між тим у СБУ інформацію про те, що Юрова не пустили в Україну та повернули назад до Москви, коментувати відмовились.

Як відомо, у неділю Україна відмовилася впускати члена президентської ради з прав людини й експерта Московської Гельсінської групи Андрія Юрова.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...