Експерт: Доки в Україні не проллється нова кров, ЄС не змінить підходи

Четвер, 13 лютого 2014, 12:17

Брюссельський аналітик Аманда Пол вважає, що Євросоюз не наважиться на рішучі дії у відношенні до впливових осіб в Україні, якщо тут не "проллється нова кров".

"На превеликий жаль, у ЄС немає єдиної позиції щодо того, як діяти в українській кризі", - сказала вона в інтерв’ю DW.

"Частина країн виступає за більш рішучий підхід. Проте, на жаль, провідні країни ЄС, що якраз відповідають за формування європейської зовнішньої політики, а саме Німеччина, Франція, Великобританія, обстоюють політику невтручання", - уточнила Пол.

"Вони досі вважають, що є ще час для переговорів між конфліктуючими сторонами і не хочуть погрожувати санкціями. Напевно, в Україні це сприймають як слабкість ЄС", - зазначила аналітик.

Вона погодилася, що "якби ЄС запровадив адресні санкції, тобто заморозив банківські рахунки певних осіб та заборонив їм в'їзд до ЄС, то ці дії забезпечили б кращий підхід українського керівництва до пошуку компромісу, адже в низці країн ЄС присутні мільярдні інвестиції українських політичних еліт та олігархів".

"Однак поки що ми не бачимо бажання йти цим шляхом. Політики у Європі бояться, що погрози санкціями закриють канали для діалогу", - сказала Пол.

"З іншого боку, вони не хочуть ризикувати відносинами з Росією та зв'язками з певними олігархами, тобто не хочуть небажаних наслідків. Принаймні доки в Україні не спостерігається суттєвого збільшення насильства. І доки в Україні не проллється нова кров, я не думаю, що ми побачимо швидкі зміни підходів Європейського Союзу", - заявила вона.

Водночас, Пол зазначила, що на зустрічі міністрів закордонних справ ЄС цього тижня було сказано, що "угода про асоціацію – ще не кінець шляху співпраці між ЄС та Україною".

"Це чітка демонстрація підтримки європейцями українців та їхніх прагнень! Таким чином, хоча позиція ЄС дещо розчаровує, Європа повільно, дуже повільно, але все ж збільшує свою активність в українському питанні. Українцям варто виявити трохи терпіння і остаточно не розчаровуватися у ЄС", - вважає аналітик.

При цьому на запитання, чи залишається Віктор Янукович легітимним партнером для Європи, Пол відповіла: "Так, він залишається партнером. Тому що Європа вважає, що треба продовжувати говорити з ним, переконувати його оточення у необхідності компромісів із протестувальниками та опозицією".

"Проте, на жаль, ми всі знаємо, що для президента Януковича є лише одна важлива особа – це він сам. А його підхід продиктований кимось, хто сидить у Кремлі. Він не ухвалює рішень сам. В цьому ліжку не лише двоє осіб, Україна та ЄС, є ще Росія, яка має значний вплив на президента Януковича", - заявила експерт.

Пол також припускає, що припинити діалог із Януковичем "було б контрапродуктивним", тоді як присутність в Україні європейських офіційних осіб і представників міжнародних інституцій "в якийсь момент зможе допомогти зменшити розмах насильства".

"Я вірю, що врешті-решт президент Янукович погодиться на певні поступки, яких від нього вимагають, але лише якщо буде гарантоване його політичне виживання", - зазначила вона.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування