Яценюк: Якщо конфлікт не буде вирішено у Раді, він вийде за її стіни

Четвер, 13 лютого 2014, 17:00

Якщо влада не виконає вимоги опозиції, це викличе ескалацію конфлікту.

Про це у четвер під час прес-конференції в офісі Батьківщини заявив лідер цієї політсили Арсеній Яценюк.

За словами Яценюка, опозиція, порадившись зі своїм лідером, Юлією Тимошенко, збирається ставити на голосування у парламенті повернення до Конституції 2004 року.

"Позиція Юлії Володимирівни (Тимошенко) полягає в тому, що ця влада ніколи не погодиться на те, щоб відновити баланс сил в країні. І саме тому ми з наступного пленарного тижня наполягаємо (…) поставити на голосування про відновлення Конституції 2004 року", - підкреслив він.

"Парламент має сказати своє слово, і кожен депутат, реальний депутат (...) має допомогти відновити в Україні Конституцію 2004-го року", - додав він.

Юлія Тимошенко, за словами Яценюка, закликала усіх політиків до єдності, бо тільки разом вони зможуть виконати вимоги протестувальників на Майданах. 

Інформація про наявність нової більшості в парламенті за участю опозиції під голосування за Конституційний акт, за його словами, є нічим іншим, ніж чутками. Заяви окремих регіоналів, підкреслив Яценюк, є лише заявами. 

"Є чутки про те, що є депутати, які хочуть проголосувати… У нас є проект рішення. Ми вимагаємо, що цей проект обговорили, поставили на голосування і проголосували . Щоб було зрозуміло, щоб люди побачили, чи є у нас голоси в парламенті, чи ні, є голоси він Партії Регіонів, чи ні", - сказав він.

За словами Олександра Турчинова, який також прийняв участь у конференції, відновити дію Конституції 2004-го року можна 3-4 способами. "Всі ці варіанти треба виносити на голосування до парламенту і голосувати", - підкреслив він.

У опозиції підкреслюють, що зміна Конституції та "формування уряду народної довіри" є запорукою мирного врегулювання конфлікту.

"У випадку, якщо влада, або контрольований владою депутат відмовляться голосувати за мирний шлях розв'язання кризи, це означає, що вирішуватись питання буде вирішуватися не у Верховній Раді (…), а на вулиці", - підкреслив Яценюк.

"Якщо влада цілеспрямовано йде по шляху ескалації конфлікту, вона може отримати цю ескалацію" – додав він, закликавши владу "схаменутися".

Також у опозиції планують створювати "Уряд Майдану". За словами опозиціонерів, це буде "уряд народної довіри,  який здатен вивести країну з кризи", "уряд професіоналів".

"Це уряд, який буде здатний у цих складних, небезпечних для країни умовах, вивести країну з кризи", - сказав Яценюк, додавши, що опозиція готова сформувати такий уряд і не вдовольниться тільки позицією прем'єра.

"Уряд народної довіри має отримати більшість голосів у парламенті. Саме таку задачу ми повинні спробувати розв'язати", - підкреслив Турчинов.

Опозиціонери розповіли і про перші кроки нового уряду. За словами Яценюка, це буде "затвердження програми дій Кабміну, яка повинна передбачати негайні економічні і політичні дії, в тому числі відновлення співпраці з міжнародним валютним фондом, реальна угода з ЄС та безвізовний режим з ЄС".

Яценюк також публічно відповів Януковичу на пропозицію крісла прем'єра. 

"Чи готові Ви відновити баланс влади в країні? Друге: чи готові Ви до того, що опозиція формує уряд народної довіри? Третє: чи готові ви до того, що опозиція пропонує чітку програму дій, і ця програма підтримується усім складом парламенту?", - звернувся він до Януковича.

Вимогу силовиків звільники до 17 числа усі захоплені будівлі та центральні вулиці Києва в опозиції назвали провокацією, оскільки, за їх словами, закон про звільнення затриманих активістів не передчає такого кроку.

Від відповіді на запитання про те, чи дійсно Юлія Тимошенко зустрічалася з Андрієм Клюєвим, опозиціонери ухилися, заявивши, що не хочуть коментувати чутки.

Також Арсеній Яценюк не став коментувати того, чи узгодили його кандидатуру як прем'єра у новому уряді з іншими опозиціонерами, зокрема лідером УДАРу Віталієм Кличком, заявивши, що слід ще отримати відповідь від Януковича на пропозиції опозиціонерів.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування