Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Регіонали" хочуть уберегти суддів і розв'язати руки судовим розпорядникам

П'ятниця, 14 лютого 2014, 10:07

Партія регіонів пропонує надавати суддям і їхнім близьким держохорону у випадку небезпеки й посилити відповідальність за правопорушення відносно суддів.

Відповідний законопроект №4135 "про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення окремих гарантій незалежності суддів" внесли до Верховної Ради 13 лютого "регіонали" Валерій Писаренко й Володимир Пилипенко.

Як пише "Комерсант-Україна", документ повертає в дію низку норм скасованого скандального закону від 16 січня.

Законопроект передбачає посилення адміністративної та кримінальної відповідальності за правопорушення відносно суддів і присяжних, а також їхніх близьких родичів і членів сімей.

Основним нововведенням документа є внесення змін до ст. 134 закону "Про судоустрій і статус суддів", згідно з якими близьким родичам і членам сімей суддів гарантується державна охорона (у тому числі й для тих осіб, які проживають спільно, але не одружені). 

Документ забороняє розголошувати відомості про місце проживання судді й інші персональні дані.

"Суддя має право на забезпечення засобами захисту й мобільними пристроями сповіщення про небезпеку, які йому надаються органами внутрішніх справ, а також на обладнання житла охоронною й протипожежною сигналізацією за рахунок коштів державного бюджету", - йдеться у законопроекті. 

Крім того, "регіонали" пропонують посилити охорону судових засідань, розширивши повноваження судових приставів щодо забезпечення громадського порядку в суді.

"Судовим розпорядникам для виконання покладених на них обов'язків надається право застосовувати спеціальні засоби, які використовуються під час охорони громадського порядку", - сказано в проекті закону. 

У Партії регіонів кажуть, що такий законопроект розроблено через усе частіші напади на суддів.

"Якщо ми не захистимо життя тих, хто повинен захистити життя громадян України, ми дограємося до того, що правоохоронна система просто перестане діяти. Йдеться не про безумовне надання охорони кожному судді й членам його родини, а тільки про випадки необхідності ухвалення таких заходів", - сказав Володимир Олійник. 

А депутат від "Батьківщини" Павло Петренко заявив: "Нові заходи щодо захисту суддів і членів їхніх родин вимагатимуть додаткових витрат державного бюджету… Сьогоднішні гарантії безпеки для суддів є достатніми – просто для їх ефективної реалізації необхідно реформувати правоохоронну систему".

Нинішнє законодавство й так дозволяє суддям і їхнім близьким родичцам носити вогнепальну зброю, гарантує охорону житла й майна, а також право на тимчасове переховування на випадок небезпеки. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...