Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна де-юре нині перебуває в правовому полі Конституції-2004 - юрист

П'ятниця, 14 лютого 2014, 12:47

Юридично Україна зараз перебуває в правовому полі Конституції 2004 року, заявляє депутат від "УДАРу" заслужений юрист Валерій Карпунцов.

Про це він розповів у коментарі "Українській правді".

"У преамбулі Конституції вказано, що Конституція - Основний Закон України (всі три слова з великої літери)", - зазначає Карпунцов.

"У статті 150 Конституції України, яка регламентує повноваження Конституційного Суду, чітко написано, що вони мають повноваження в рамках перевірки на відповідність Конституції законів (з маленької літери) та інших актів Верховної Ради", - каже опозиціонер.

"Тобто жодних повноважень КС щодо перегляду на відповідність Конституції діючої Конституції немає не було й не буде. Відповідно, їхнє рішення від 2010 року є нікчемним. І де-юре Україна зараз перебуває в правовому полі Конституції 2004 року", - наголошує Карпунцов.

Також депутат розповів, що робив запит, на підставі чого надрукували редакцію Конституції 1996 року. За його словами відповідь була: "ні на підставі чого". "Отже просто машиністи в базу ввели, чи друкарі надрукували в газетах", - каже Карпунцов.

За його словами це "зайве підтвердження, що мав місце зговір з метою узурпації влади, а не законотворчий чи конституційний процес".

Але проблема, за його словами, полягає в 70 законах, які були прийняті на виконання цього рішення КС.

За словами депутата, можливі два варіанти швидкого відновлення дії Конституції-2004:

Констатація факту, що рішення КС 2010 року є нелегітимним, шляхом прийняття 226 голосами у ВР відповідного документу з подальшим скасуванням 70 законів, з дотриманням правової процедури

Інший варіант - рішення Конституційного суду, який може уточнити чи роз'яснити своє ж рішення.

Карпунцов зазначив, що текст Конституції-2004 далекий від досконалості. До неї дійсно треба зміни вносити, але це не швидкий процес, він займе місяці. Але це стане можливим після виконання волі людей, які вийшли на вулиці і вимагають якісних змін.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування