Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЦВК заблокувала проведення місцевих референдумів

Вівторок, 18 лютого 2014, 09:56

Центральна виборча комісія не може дозволити проведення місцевих референдумів, поки Верховна Рада не ухвалить відповідний закон.

Про це повідомив заступник ЦВК Андрій Магера, пише Комерсант.

"Проблема дуже серйозна. Згідно з Конституцією громадяни мають права та свободи в частині волевиявлення на місцевому референдумі. Але механізм реалізації цих прав і свобод має бути прописано у законі", - сказав Магера.

Він відзначив, що прогалина у законодавстві утворилася ще в листопаді 2012 року, але перший прецедент виник лише наприкінці минулого тижня.

Тоді ЦВК скасувала постанову виборчкому міста Українки (Київщина) про організацію місцевого референдуму.

Водночас у профільному комітеті Верховної Ради запевнили, що підготовка нового законопроекту щодо цього питання "триває повним ходом". Документ планують внести до парламенту до кінця літньої сесії.

Законодавча колізія утворилася після прийняття Закону "Про всеукраїнський референдум" у листопаді 2012 року, в якому не прописано процедуру проведення місцевих референдумів, у той же час, згідно з прикінцевими положеннями, після набуття чинності нового закону, втратив чинність закон 1991 року "Про всеукраїнський та місцеві референдуми".

"Це величезна помилка законодавця. Йому слід було прописати в прикінцевих положеннях, що закон 1991 втрачає чинність лише в частині проведення всеукраїнського референдуму", - пояснив представник ЦВК.

Зараз, за його словами, Комісія змушена скасовувати всі рішення територіальних виборчих комісій про проведення місцевих референдумів.

Як відомо, нещодавно ЦВК скасувала рішення української міської виборчої комісії Обухівського району Київської області з проведення місцевого референдуму про недовіру міському голові та депутатам.

Натомість під час виборів в окрузі № 94 з центром в Обухові на повторних виборах народних депутатів міліція зафіксувала численні порушення виборчого законодавства.

Слід відзначити, що практика проведення місцевих референдумів в Україні є досить розповсюдженою. За даними Міністерства юстиції, з 1991 по 2009 рік у країні відбулося 150 місцевих референдумів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...