Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Яценюк: Євросоюз відкриває свій ринок для українських товарів

Вівторок, 11 березня 2014, 12:48

Євросоюз відкриває свій ринок для українських товарів "в односторонньому порядку", заявив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

"Ми прийняли рішення спільно – я з високою шаною ставлюся до європейських партнерів, що вони пристали на цю пропозицію – провести додаткові консультації по підписанню блоку документів, що стосуються зони вільної торгівлі. Але при цьому Європейський Союз заявив: Євросоюз в односторонньому порядку відкриває європейський ринок для українських товарів", - заявив він у Верховній Раді вранці.

За словами Яценюка, це робиться, "щоб уникнути будь-яких спекуляцій, в першу чергу, на сході України, щоб усі були переконані, що підписання економічної частини угоди (про асоціацію) дасть тільки додаткові інвестиції і робочі місця і не вплине негативно на двосторонні економічні стосунки між Україною та Росією, для того, щоб Схід знав, що новий український уряд не ділить Україну на Захід і на Схід…".

"Загальний пакет допомоги, який запропоновано Україні, складає 15 мільярдів доларів. Але я також хочу бути чесним: пакет і конкретні суми – це, як кажуть в Одесі, дві великі різниці. Передбачена конкретна сума у вигляді 610 мільйонів євро як  макрофінансова допомога і 1,4 мільярда додатково – у вигляді безповоротної фінансової допомоги грантів", - уточнив прем’єр.

Яценюк звернувся до європейців: "У нас не просто складна, у нас вкрай складна ситуація. Тому ми просимо прискорити прийняття рішення про надання Україні цих двох мільярдів".  

Він додав, що США вирішили надати Україні 1 мільярд доларів у вигляді гарантій американського уряду. "Думаю, що протягом цього місяця ми зможемо отримати фінансову допомогу", - сказав Яценюк

Він також повідомив, що до парламенту буде внесено законопроект про фактичний секвестр держбюджету – "йдеться про двократне скорочення дефіциту державного бюджету".

"Всі макроекономічні показники і всі доходи державного бюджету, які формувалися урядом Януковича-Азарова, не просто не відповідають дійсності, а є надутими. І не можуть виконатись", - пояснив Яценюк.   .

"Нас чекає дуже складний період зменшення соціальних стандартів, утискання витрат – але це нам дасть можливість у середньостроковій перспективі вийти на економічне зростання ", - заявив він.

Яценюк також закликав ВР ратифікувати угоду з Європейським інвестиційним банком та Європейським банком розвитку та реконструкції на 300 мільйонів доларів на заходи безпеки на ядерних об’єктах.  

Він також виступив за ухвалення нової редакції закону про держзакупівлі з прозорою процедурою, без якої уряд "не дасть жодної копійки асигнувань" компаніям, аби більше не розкрадалися кошти.  

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування