МЗС України висловило протест через визнання Росією "незалежності" Криму

Вівторок, 11 березня 2014, 22:21

МЗС України висловило рішучий протест з приводу заяви МЗС Росії про визнання правомірною так звану "декларацію про незалежність Автономної Республіки Крим та міста Севастополя".

Про це йдеться в заяві міністерства закордонних справ України.

"Рішення, схвалене Верховною Радою Автономної Республіки Крим, є антиконституційним, незаконним та юридично нікчемним", - йдеться у повідомленні.

"Цей так званий "документ" порушує національне законодавство України та положення міжнародних документів, включно із заявою Голови Ради Безпеки ООН від 20 липня 1993 року, яка, як відомо, була одностайно підтримана всіма членами РБ ООН, включно з Російською Федерацією", - сказано у заяві.

"Україна категорично засуджує пряме втручання РФ у внутрішні справи нашої держави. Дії російської сторони прямо суперечать фундаментальним принципам міжнародного права та загальновизнаним принципам співжиття держав", - зазначено у заяві.

"Теза та наведені аргументи про правомірність рішення Верховної Ради АР Крим не витримують жодної критики", - вважають у міністерстві.

"Російська сторона посилається на консультативний висновок Міжнародного суду ООН щодо одностороннього проголошення декларації про незалежність Косово", - зазначили в МЗС.

"Водночас, у письмовій заяві, офіційно поданій РФ у справі стосовно Косово до Міжнародного суду ООН, зазначається, що "право на самовизначення не може тлумачитися як таке, що санкціонує або заохочує будь-які дії, які б вели до розчленування або до часткового чи повного порушення територіальної цілісності або політичної єдності суверенних та незалежних держав", - підкреслили у відомстві.

"Ґрунтуючись на цій позиції, Російська Федерація до цього часу не визнала незалежності Косово. Втім, бачимо спробу застосувати російською стороною принцип, нею засуджений, стосовно України. Це означає, що посилання на рішення Міжнародного суду ООН є класичним прикладом подвійних стандартів з боку РФ", - вважають в МЗС.

"Російська сторона стверджує, що на т.зв. "плебісцит" були запрошені спостерігачі від ОБСЄ. Цинізм ситуації полягає в тому, що запрошення спостерігачам відвідати територію суверенної України було передане офіційним представником Російської Федерації при ОБСЄ", - додали в міністерстві.

"Також добре відомо, що Швейцарське головування в ОБСЄ назвало запланований на 16 березня "референдум" нелегітимним та виключило можливість участі в спостереженні за ним місії  ОБСЄ", - сказано в заяві.

"Міністерство закордонних справ України засуджує практику провокативних заяв та будь-яких дій, які націлені на загострення становища в Криму", - підкреслили у МЗС.

"Для доведення цієї позиції та отримання необхідних пояснень до Міністерства закордонних справ України викликано Тимчасового повіреного у справах РФ в Україні", - повідомили у відомстві.

"Україна наполегливо закликає російську сторону до деескалації ситуації, прямого діалогу та повного додержання норм та принципів міжнародного права і міждержавних відносин", - підкреслили в МЗС.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:31
ЗМІ: Іспанія протягом тижнів визнає палестинську державу
10:31
"Я закохуюся – це моя проблема". Історія харківського бізнесмена, екс-"регіонала" та волонтера Юрія Сапронова
10:30
фото, доповнено Росіяни вдарили по Дніпру і області: убили 6 дорослих і 3 дітей
10:25
Метро на Троєщину: у КМДА показали роботи на Подільському мосту
10:16
відеоГУР: Російський Ту-22МЗ вдалося збити на відстані 300 км від України. Чим саме
10:10
Як зниклого безвісти визнають полоненим: що треба знати про ці статуси та шлях підтвердження з боку Росії
10:01
Туск домовлятиметься зі Столтенбергом і Сунаком про захист польського неба
09:58
Росія стала головним постачальником нафти до Індії, потіснивши частку ОПЕК до історичного мінімуму
09:57
Туск прокоментував затримання поляка, який допомагав РФ із замахом на Зеленського
09:49
Окупанти скасували парад у Криму на 9 травня
Усі новини...