Більшість росіян підтримують вторгнення в Україну

Четвер, 13 березня 2014, 12:12

58% росіян у тій чи іншій мірі підтримують введення російських військ на територію Криму і в інші регіони України.

Про це свідчать дані опитування, проведеного в РФ російською недержавною дослідницькою організацією Левада-Центр.

43% респондентів, відносна більшість опитаних, переконані, що "росіянам в Україні реально загрожують націоналісти і бандити і тільки російські війська можуть захистити їх від загрози насильства". 79% згодні з тим, що після проведення референдуму в Криму Росії слід прийняти його до складу РФ.

43% опитаних також вважають найбільш прийнятним виходом з політичної кризи в Україні відокремлення Криму і, можливо, східних регіонів України), а також утворення на їх території самостійної держави, в перспективі - з можливим приєднанням до Росії.

Дослідники відзначають, що аргументи тих, хто визнає законність вторгнення в Крим, повністю відповідають викладеним телеканалами.

Перший з них: "Крим і східні регіони - це по суті російські території і Росія вправі застосувати військову силу для захисту їх населення" (35%), другий - "українська держава зазнала краху, є загроза життю та безпеці населення України, наведення там порядку вимагає надзвичайних засобів" (17%).

27% опитаних вважають ці дії незаконними", ще 19% не змогли відповісти.

Рівень підтримки дій Володимира Путіна на початку березня піднявся до 72-74%, хоча його електоральний рейтинг залишився практично без змін (32%)

Таку високу підтримку позиції Кремля серед населення дослідники пояснюють наслідками агресивної інформаційної кампанії.

"Двотижнева, безпрецедентна за весь пострадянський час, кампанія пропаганди і дезінформації дала потужний ефект і масове схвалення політики Путіна щодо України. Всі альтернативні, відмінні від офіціозу або незалежні джерела інформації та інтерпретації подій були повністю відключені", - йдеться в прес-релізі Левада-Центр.

70% опитаних зізнаються в тому, що не розбираються в суті процесів, що відбуваються в Україні, але більшість (63%) вважають, що "федеральні російські ЗМІ в цілому або по більшій частині об'єктивно висвітлюють події, що відбуваються в Україні або в Криму".

"Тактика маніпулювання громадською думкою, побудована на кількох простих тезах і прийомах:

- "утиск прав російського і російськомовного населення, загроза їх благополуччя і життя";

- дискредитація прихильників Евромайдана та інтеграції України з Євросоюзом (навішування на них ярликів бандитів, нацистів, бандерівців);

- "стан хаосу та безвладдя в Україні" після приходу до влади противників Януковича і т.п. -

забезпечила негативну мобілізацію більшої частини російського суспільства, реанімувавши його приспані імперські комплекси", - підкреслюють дослідники.

Опитування проведено 7-10 березня 2014 року за репрезентативною всеросійською вибіркою міського і сільського населення, чисельністю в 1603 людини у віці 18 років і старше в 130 населених пунктах 45 регіонів країни. Статистична похибка даних цих досліджень не перевищує 3,4%.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування