Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Російські солдати в Криму вкрали у норвезьких журналістів техніку

П'ятниця, 14 березня 2014, 12:33

У знімальної групи найбільшої норвезької телерадіокорпорації NRK російські солдати на виїзді із Криму на материкову частину України відібрали техніку та звинуватили у шпигунстві.

Про це повідомляє Телекритика із посиланням на сайт NRK.

Інцидент трапився у віторок, 11 березне, коли журналісти повертались із АР Крим на автомобілі і проїжджали блокпост, який контролювався невідомими у масках.

"Люди, які знаходяться на цих контрольно-пропускних пунктах, є російськими солдатами, правда, без будь-яких розпізнавальних знаків. Вони роблять абсолютно все, що вони хочуть. Росіяни заперечують, що це їх силовики.

Але контрольно-пропускні пункти повністю зайняті бронетранспортерами, багато солдатів і вантажних автомобілів", - йдеться у матеріалі NRK про постраждалих журналістів.

Один з членів знімальної групи NRK Ян Еспен Крузе підтвердив тезу про охорону КПП російськими солдатами.

"Ніхто на цих КПП не приховував того, що вони росіяни, хоча вони не мають нашивки російського прапора на формі", - сказав журналіст.

Також він припустив, що у людей у формі, які охороняють КПП, є спеціальний наказ про вилучення комп'ютерів та іншого обладнання. "Вони забрали у нас три ноутбуки та носії, на яких було все відзняте: дискети, флеш-карти USB і маленьку камеру.

Там не було й мови про те, щоб повернути забране, вони сказали, що якщо не віддамо все це, то вони стрілятимуть", - додав журналіст у коментарі для сайту NRK.

Крузе сказав, що "російські солдати були вкрай агресивними і звинувачували нас у тому, що ми шпигуни".

Також як повідомили журналісти норвезького каналу, люди у формі відібрали у них засоби захисту - бронежилети, шоломи.

Журналісти також повідомили, що не будуть скаржитись правоохоронним органам щодо викрадення техніки, бо не вірять, що є органи, які можуть допомогти журналістам у такій ситуації. 

Міністр закордонних справ Королівства Норвегія  Бьорге Бренде вже відреагував на подію.

Він пообіцяв підняти це питання із представниками влади України та Росії.

Водночас, Інститут масової інформації (ІМІ) з початку російської окупації Криму зафіксував щонайменше 62 випадки грубих порушень свободи слова на півострові.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування