Росія поставила себе за рамки міжнародних норм - постпред США в ООН

Субота, 15 березня 2014, 18:11

Росія, ветувавши резолюцію по Україні в Раді Безпеки ООН, поставила себе за межі міжнародних норм.

Про це заявила постійний представник США в ООН Саманта Пауер.

Вона підкреслила, що США запропонували цю резолюцію в дусі примирення і бажання миру, верховенства права, визнання фактів і виконання зобов'язань цієї Ради просувати і захищати стабільність.

"У момент прийняття рішення тільки одна рука піднялася проти цих принципів. Росія, ізольована, на самоті, заблокувала резолюцію так само, як вона заблокувала українські кораблі і міжнародних спостерігачів. Росія поставила себе за межі тих міжнародних норм, які ми розвивали для того, щоб вони служили кращою основою для мирних відносин між державами", - заявила С.Пауер.

Американський постпред попередила, що такі дії Росії спричинять наслідки.

"Росія не може змінити статус Криму. Крим - частина України сьогодні, буде частиною України завтра, буде частиною України на наступному тижні і буде частиною України до тих пір, поки його статус не зміниться у відповідності з українським та міжнародним правом", - сказала вона.

Пауер також зазначила, що Росія не може змінити прагнень і долю українського народу і не може відкинути правду про те, що існує широка міжнародна опозиція її небезпечним діям .

У своєму виступі американський дипломат нагадала, що нинішнє засідання є вже сьомим.

"Кожного разу ми багато разів чули згадки про історію. Але у історії є уроки для тих з нас, хто хоче слухати. На жаль, не всі хочуть слухати сьогодні. В рамках Договору ООН у Росії є право на вето резолюції СБ ООН. Але у неї немає права ветувати правду", - сказала вона.

За словами Пауер, резолюція не носила суперечливий характер, але була заснована на принципах, спрямованих на забезпечення міжнародної стабільності і права, повазі суверенітету, незалежності, єдності і територіальної недоторканності країни-члена.

"Це - принципи, які Росія погодилася рішуче захищати по всьому світу. Росія відмовилася прийняти простягнуту українцями руку, і в той час, як ми з вами говоримо, російські війська марширують через Східну кордон України. Два дні тому український прем'єр-міністр звернувся до Росії скористатися миром. Замість цього Росія відкинула резолюцію, в основі якої був мир і закон", - дала свою оцінку постпред США в ООН.

Як відомо, в суботу на засіданні Ради Безпеки ООН під час голосування резолюції Росія скористалася своїм правом вето і проголосувала проти, тому резолюцію прийнята не була.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування