Комісія з проведення кримського "​​референдуму" говорить про явку у 80%

Неділя, 16 березня 2014, 20:00

У Криму закрилися виборчі дільниці з проведення референдуму про статус півострова, явка перевищила 80%.

Про це повідомляє "Кримінформ".

У 20:00 на території Криму закрилися всі 1205 дільниць з проведення загальнокримського референдуму про статус півострова.

Явка громадян перевищила 80%. Ці дані майже в два рази вище за аналогічний показник на виборах до Верховної Ради України в 2012 році, - інформує комісія з проведення референдуму.

У той же час явка на референдумі з питання приєднання Криму до Росії в Севастополі перевищила 85 %.

Про це повідомив журналістам голова міської виборчої комісії Валерій Медведєв.

"Згідно з наявними даними, які до мене надійшли вже після закриття виборчих дільниць, явка перевищила 85%. Збір даних щодо явки ще не завершений", - додав він.

В той же час голова Комітету виборців України Олександр Черненко написав у своєму Твіттері, що такі дані не сходяться з кількістю кримських татар, які неодноразово запевняли, що не братимуть участь у "референдумі".

"Отже офіційна "явка" 85 відсотків. Це при тому, що кримських татар - 13%. Ну нехай з них 2-3 відсотка проголосували. Але є ще українці, притомні росіяни, багато заробітчан не в Криму. Ніяк не сходяться", - вважає Черненко.

Як відомо, о 8:00 за київським часом на території кримського регіону України розпочався так званий "референдум" щодо статусу Автономної республіки Крим.

Обидва питання, винесені на нього, не передбачають збереження нинішнього статусу Автономної республіки Крим.

Перше питання звучить так: "Ви за возз’єднання Криму з Росією на правах суб’єкта Російської Федерації?". Друге питання пропонує формальне збереження Криму в складі України: "Ви за відновлення дії Конституції Республіки Крим 1992 року і за статус Криму як частини України?".

За українським законодавством, референдум може бути лише всеукраїнським. Західні політики наголошують, що референдум не може проходити під дулами автоматів, ще й зацікавленої сторони – як це зараз відбувається в Криму.  

Центральна влада в Києві через суд та рішення в. о. президента України, голови Верховної Ради України Олександра Турчинова зупинила відповідні рішення проросійської "влади Криму".

Турчинов також закликав кримчан не брати участь у так званому "референдумі", який проводить "маріонеткова псевдовлада Криму під контролем російських військових".

Про невизнання так званого "референдуму" у Криму заявили й західні політики та експерти. 

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News