НАТО не визнає "кримський референдум", Німеччина теж

Понеділок, 17 березня 2014, 18:14

Північноатлантичний Альянс не визнає так званий кримський "референдум".

Про це йдеться у заяві НАТО, опублікованій на сайті Альянсу, передає УНІАН.

"Ми вважаємо, що так званий референдум, який відбувся 16 березня в українській Автономній Республіці Крим, в однаковій мірі незаконний та нелегітимний. Референдум порушив Конституцію України і міжнародне право, і союзники НАТО не визнають його результати", - йдеться у заяві.

Як ідеться в заяві, референдум проводився "в умовах військової інтервенції та обмеження і маніпуляції засобів масової інформації, що виключало будь-яку можливість вільної дискусії та обговорення і позбавляло голосування будь-якого авторитету".

"Ми закликаємо Російську Федерацію до деескалації ситуації, у тому числі шляхом припинення всіх військових дій проти України. Так званий референдум підриває зусилля з пошуку політичного врегулювання кризи в Україні", - заявляє НАТО.

У Північноатлантичному альянсі наголошують: "Ми також закликаємо Російську Федерацію дотримуватися всіх міжнародних зобов'язань, повернутися на шлях діалогу і прагнути мирного, політичного вирішення, в тому числі за допомогою прямого діалогу з урядом України.

Тому ми закликаємо Російську Федерацію не застосовувати жодних заходів, щоб анексувати Крим, що було би явним порушенням Статуту Організації Об'єднаних Націй".

Також Альянс повідомляє, що "союзники НАТО підтверджують повну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України і принципу недоторканності її міжнародно визнаних кордонів".

Про це ж у своєму мікроблозі в Twitter написав генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен.

"Так званий референдум у Криму є незаконним і неправильним, він порушує українську Конституцію та міжнародне право", - написав він у Твіттері.

"Союзники по НАТО не визнають (його) результати", - заявив Расмуссен.

Він також повідомив, що мав у понеділок хорошу зустріч із міністром закордонних справ України Андрієм Дещицею.   

"Обговорювали зміцнення взаємодії НАТО й України, загальну ситуацію та так званий "кримський референдум", - написав генсек.

Твіти Расмусена 

Раніше представники низки країн – зокрема, США, Канади, Японії, Англії, Франції, Італії та Німеччини – заявили про невизнання так званого "референдуму" про входження Криму до Російської Федерації.  

Зокрема, речник уряду ФРН Штеффен Зайберт у Берліні заявив, що Федеральний уряд Німеччини засудив голосування щодо приєднання Криму до Росії як незаконне, Німеччина не визнає результату так званого "референдуму".

Він наголосив, що цей "референдум" суперечить конституції Україна та міжнародному праву, повідомляє DW з посиланням на інформаційне агентство dpa.

Крім того, зауважив Зайберт, учасники голосування в Криму не мали можливості віддати свій голос за збереження статус-кво на півострові.

Зайберт звернув увагу й на те, що референдум відбувався в умовах нелегальної присутності російських військ на півострові.

"Тривають постійні спроби порушити суверенітет і територіальну цілісність України та намагання її дестабілізувати. В умовах великої нестабільності в Україні Росія проявила себе не як партнер, а навпаки використовує слабкості сусідньої країни", - сказав речник німецького уряду.

Визнаючи референдум у Криму, Росія ізолює себе в світі, заявив Зайберт.

Речник німецького уряду також додав, що канцлер Німеччини Анґела Меркель ще раз висловила своє чітке ставлення до референдуму в Криму під час телефонної розмови із президентом Росії Володимиром Путіним.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News