МЗС України: Росія керується логікою агресора

Понеділок, 17 березня 2014, 20:44

Міністерство закордонних справ України "рішуче відкидає підходи", про які заявила Росія у своєму повідомленні про створення "Групи підтримки для України".

Про це йдеться у заяві українського зовнішньополітичного відомства.

"Зміст та ультимативність заяви підтверджують, що Російська Федерація керується логікою агресора", - сказано в документі.

"Пропозиції російської сторони сповнені міжнародно-правовим нігілізмом і зневагою до міжнародного права та прямо суперечать закріпленому у ст. 2 Статуту ООН принципу невтручання у внутрішні справи", - підкреслили в МЗС, зазначивши, що відповідно до згаданого принципу, кожна держава самостійно визначає форму правління, державного устрою, політичного режиму тощо.

"Російська вимога визнати право Криму самостійно визначити свою долю є нічим іншим, аніж черговою спробою підігнати хитке правове підґрунтя під здійснення акту агресії проти України відповідно до визначень Резолюції Генеральної Асамблеї ООН №3314 (ХХІХ) від 14.12.1974 р.", - йдеться у заяві

"Дії Росії суперечать принципу територіальної цілісності нашої держави та іншим фундаментальним нормам міжнародного права, Статуту ООН, Заключному акту НБСЄ, Декларації про принципи міжнародного права 1970 року", - зазначили в МЗС.

"Запропоновані ідеї відображають повністю неприйнятний підхід – перекроїти кордони України, позбавити її суверенного права на внутрішню і зовнішню політику та підірвати основи системи міжнародних відносин у повоєнній, посткомуністичній і пострадянській Європі", - вважають у відомстві.

"Україна відкрита для переговорів про врегулювання становища в Криму. Але такі перемовини можуть відбуватися лише за повноцінної участі України та на основі поваги до принципів територіальної цілісності та невтручання у внутрішні справи нашої держави", - підкреслили в МЗС.

Як відомо, МЗС Росії закликало створити міжнародну групу "допомоги Україні", яка повинна зробити з України позаблокову федерацію без Криму з двома державними мовами.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування