У Росії не бояться ізоляції Криму й натякнули, що Україна залежить від РФ

Вівторок, 18 березня 2014, 10:57

Міністр регіонального розвитку РФ Ігор Слюняєв упевнений, що Україна не піде на ізоляцію Криму й позбавлення його води та електроенергії.

"Півострів не самодостатній по цілій групі життєво важливих ресурсів, насамперед по електроенергії й воді. Близько 80% води надходить на його територію через Північно-Кримський канал із Дніпра", - визнав він в інтерв'ю газеті "Комерсант".

"Також на 80% Крим залежить і від імпорту електроенергії. Правда, останнім часом ця залежність знизилася через будівництво СЕС (загальна потужність становить 220 МВт) і вітряків", - сказав Слюняєв.

"По газу ситуація інша, Крим є його експортером (видобуток 1,65 млрд кубометрів, із них споживається менше 1 млрд)", - додав він.

При цьому російський міністр упевнений: "Ізоляції Криму не трапиться, українська влада не піде на провокування гуманітарної кризи".

"Україна не меншою мірою залежить від Росії, ніж Крим від України. Швидше за все, буде цінова відповідь. За воду, яка сьогодні надходить із Дніпра, може бути введена плата", - додав Слюняєв.

Він також нагадав про проект будівництва мосту через Керченську протоку. Слюняев упевнений, що до нього можуть бути залучені кошти Фонду національного добробуту, а й інвестори, яких при українській владі відлякувала "нестабільність".

Він упевнений, що бюджет РФ "потягне" Крим.

"Звісно, бюджет розраховувався з тих реалій, які в нас є: сьогодні у складі Російської Федерації 83 суб'єкти. Але так було не завжди, були часи, коли ми планували наш бюджет, виходячи з наявності 89 суб'єктів федерації. Сьогодні їх 83, а завтра може бути 84 або 86", - сказал Слюняєв.

Як відомо, проросійські сили 16 березня провели в Криму незаконний "референдум" за приєднання АРК до РФ. Його не визнають ні кримські татари, які вважають себе корінним народом Криму, ні центральна влада України, ні найвпливовіші країни світу.

Росія ж уже почала кроки з "прийняття Криму" у склад  Російської Федерації. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування