Рада почала роботу над законом про права громадян в окупованому Криму

Четвер, 20 березня 2014, 11:15

Рада прийняла за основу проект закону "Про забезпечення прав і свобод громадян на тимчасово окупованій території України" Сергія Соболєва.

За законопроект № 4473-1 від 19.03.2014 проголосували 276 депутатів.

Згідно з проектом даного закону, окупованою територією визнається Автономна Республіка Крим та місто Севастополь, а також територіальні води України.

Депутати визнають, що півострів залишається територією України і на нього поширюється дія законодавства України.

Відповідно, забороняється діяльність органів або посадових осіб, створених (призначених чи обраних) у порядку, що суперечить Конституції та законам України. Їх акти або рішення є незаконним і не породжують правових наслідків.

"Для громадян України, іноземців та осіб без громадянства в’їзд на тимчасово окуповану територію та виїзд з неї допускається лише за спеціальним дозволом та через пункти в‘їзду-виїзду в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України", - зазначається у законі.

За порушення порядку в’їзду на окуповану територію та виїзду з неї вводиться відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років з конфіскацією транспортних засобів або інших засобів вчинення злочину.

Також у законопроекті регулюється здійснення економічної діяльності на окупованій території. Вводиться заборона на цілий ряд видів господарської діяльності:

- будь-яка господарська діяльність (підприємницька та некомерційна господарська діяльність), якщо вона підлягає державному регулюванню, зокрема ліцензуванню, отримання дозвільних документів, сертифікації тощо;

- ввезення та/або вивезення товарів військового призначення та подвійного використання;

- організація залізничних, автомобільних, морських, річкових, поромних, повітряних сполучень;

- користування державними ресурсами, у тому числі, природними, фінансовими, кредитними;

- здійснення грошових переказів;

- фінансування діяльності, передбаченої попередніми пунктами цієї частини, або сприяння їй в інший спосіб.

Порушення цих обмежень пропонується карати позбавленням волі на строк від трьох до шести років з конфіскацію майна.

Більш того, закон вводить відповідальність співробітництво з окупантами.

"Колабораційна діяльність, тобто умисне, добровільне співробітництво у будь-якій формі з окупаційною державою або її представниками на шкоду державним інтересам України вважається державною зрадою і тягне за собою кримінальну відповідальність", - йдеться у проекті закону.  

Депутати мають доопрацювати даний законопроект до наступного засідання для прийняття в цілому. Спікер Верховної Ради Олександр Турчинов, зокрема, запропонував змінити назву закону на закон "Про правовий режим та забезпечення прав и свобод громадян на тимчасово окупованій території України".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування