У Харкові - мітинги за єдність України та проросійський

Неділя, 23 березня 2014, 12:53

У центрі Харкова активісти місцевого Євромайдану зібралися на мирну акцію протесту.

Мітинг розпочали з виконання гімну України. Після цього вшанували пам’ять загиблих під час Євромайдану у Києві, а також військового, вбитого у Сімферополі, передає Радіо Свобода.

Мітингувальники тримають синьо-жовті прапори. Перед ними вже виступив представник місцевої самооборони, який зокрема закликав долучатися до спільного патрулювання вулиць.

Раніше координаційна рада харківського Євромайдану попереджала про можливі провокації і планувала скасувати мітинг.

"З огляду на інформацію, отриману координаційною радою харківського Євромайдану щодо намірів агресивно налаштованих сепаратистів, бандитів та хуліганів вчинити 23 березня біля пам'ятника Тарасу Шевченку у Харкові низку провокацій, спрямованих до масових заворушень та кровопролиття, ми скасовуємо мітинг, повідомлення про який ми подали ще 12 березня", - йшлося у заяві.

Крім того, координатори Євромайдану зазначили, що 24 березня також не планується проведення зібрань, "аби органи МВС, СБУ та ГПУ мали можливість виконати свій обов'язок щодо відновлення ладу та спокою у місті Харкові".

Водночас, координатор харківського Євромайдану Дмитро Пилипець зауважив, що рішення скасувати сьогоднішній мітинг було ухвалене "певною частиною координаційної ради" 22 березня пізно ввечері, воно не донесене до громадськості, тому "люди сьогодні до Шевченка прийдуть, можливо, навіть багато".

Натомість місцевий журналіст Зураб Аласанія у своєму Фейсбуці відзначив, що за його власною "шкалою оцінки агресії" у місті, у неділю в Харкові - 5 балів за 10-бальною шкалою.

Він повідомив, що на площі Свободи зібрались також і проросійські мітингувальники.

"Десь близько 3 тисяч. "Рассєю" скандують, прапори ходять-носять. Склад - молодший - від тридцяти, багато фотографуються і на питання "котра година" відповідають з двохгодинною затримкою", - написав журналіст.

За словами Аласанії, у Харкові у неділю "небажано випускати з дому жінок та дітей".

"Біля Леніна - червоні прапори. Трохи збоку - група людей з російськими триколорами". Усі фото - Слава Мавричев
Учасники зробили стенд з фото загиблих у Харкові на вул. Римарській, де вшанували їх пам"ять.
Пізніше мітинг перемістився з-під Леніна до ОДА. Ініціатори - група людей з триколорами. Вулиця Сумська перекрита.
Після цього проросійський мітинг рушив по вул.Сумській. "Кричалки" - "Харьков - русский город", "Правый сектор в тюрьму".

Кількість учасників - від 3 до 5 тисяч.

Українська правда 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування