Обмудсмен приїхала під СБУ і не пускає свідка у справі Курченка у суд

Неділя, 23 березня 2014, 20:37

Обмудсмен Валерія Лутковська прибула під управління СБУ у Києві та Київській області та блокує доправлення Дениса Бугая - одного з головних свідків у справі проти Сергія Курченка - до суду для обрання міри запобіжного заходу. 

Про це Українській правді повідомило поінформоване джерело. 

Раніше Олег Слабошпицький у своєму Facebook повідомив: " Дениса знайшли! Блокуємо машину СБУ на М. Коцюбинського 7. В'їзд в арку. СБшники хотіли вивезти його через чорний вхід".

Перед цим він зазначив: "Сьогодні цілий день шукаємо нашого друга Дениса Бугая, якого СБУ заарештувало по справі Курченка. З ним немає зв'язку, адвокатів до нього не пускають. О 17:15 минув термін, коли мав відбутися суд по обранню запобіжного заходу але нічого не змінилось".

"Приїхала Лутковська і поки єдине що ми знаємо, що Денис був станом на 10:30 у СІЗО СБУ і його вивезли у суд", - додав Слабошпицький.

Також Слабошпицький зазначив: "Бугай заздалегідь мав розмову з правоохоронцями які ведуть справу про злочини Курченка і погодився повноцінно співпрацювати зі слідством якщо до нього будуть питання".

"Замість того його затримують і цілий день сьогодні з ним нема зв'язку. Тим паче час - 60 годин на затримання - давно вичерпаний.
Окремо зазначу, що Денис з усіма провідними адвокатами (близько ста), які зараз підключились на його захист, під час Майдану організували одну з дієвіших юридичних служб які визволили не одну сотню чоловік по справах, сфабрикованих режимом Януковича", - додав він.

Раніше 23 березня Омбудсмен відкрила провадження у справі адвоката Дениса Бугая та звернулася до в.о. Генпрокурора з відкритим зверненням.

Лутковська підкреслила, що затриманий є адвокатом. "У зв'язку з цим звертаю Вашу увагу на те , що законодавство про адвокатуру містить спеціальні норми, що регламентують гарантії адвокатської діяльності та особливості здійснення затримання адвокатів".

Відповідно до ст.23 закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" орган або посадові особи, які затримали адвоката або застосували до нього запобіжний захід, зобов'язані негайно повідомити про це відповідну раду адвокатів регіону. Слідчому з особливо важливих справ ГПУ Євгену Куценко, який здійснював затримання, було достовірно відомо про те, що Бугай є адвокатом, ... Разом з тим, слідчий не повідомив Раду адвокатів м.Києва про таке затримання і оголошення йому про підозру", зазначала Лутковська. 

Також у зверненні вказано, що у ході затримання Бугая було припущено й інших порушень - "не був повідомлений Центр безоплатної вторинної правової допомоги, а слідчі дії проводилися без участі адвоката".

"Зазначене ставить під сумнів законність будь-яких отриманих від Д.Бугая доказів та інформації" , - заявила Лутковська

Як відомо, раніше СБУ повідомила про затримання голови наглядової ради ПАТ "Брокбізнесбанк" Дениса Бугая. Також був затриманий директор компанії  "Газ України - 2020" Анатолій Кашкін. Затримання були проведені в рамках кримінального провадження, відкритого ст. 191 (привласнення, розтрата майна) та ст. 255 (створення злочинної організації).

Обидва затриманих є "ключовими учасниками злочинного угруповання Сергія Курченка і підозрюються в безпосередній причетності до масштабних розкрадань державного бюджету України".

Як відомо, Курченко оголошений у міжнародний розшук. Україна вимагає його негайної видачі для притягнення до кримінальної відповідальності.

Українська правда 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...