Дружина обвинуваченого в підготовці замаху на Путіна просить реабілітації

Вівторок, 25 березня 2014, 09:37

Дружина обвинуваченого в підготовці замаху на Володимира Путіна уродженця Чечні Адама Осмаєва просить визнати його політв'язням і реабілітувати.

Про це пише російське видання Коммерсантъ.

Скориставшись перервою в процесі, що проходить відносно Адама Осмаєва в Приморському суді Одеси, його дружина Аміна Окуєва звернулася до Верховної Ради, а також до Служби безпеки (СБУ) і Генпрокуратуру України.

Вона просить визнати Адама Осмаєва політв'язнем, звільнити його з-під варти і реабілітувати.

З подібними заявами чеченка зверталася і раніше, проте тільки після зміни влади в Україні, як вона вважає, з'явився шанс, що її звернення будуть розглянуті і задоволені.

Як пише видання, Аміна Окуєва, дипломований лікар, брала участь у подіях на Майдані, вона надавала першу допомогу постраждалим у сутичках.

Джерело видання в силових структурах повідомило, що Адам Осмаєв має всі шанси вже найближчим часом вийти на свободу.

Як нагадує видання, одним з перших законодавчих актів Верховної ради України нинішнього стали постанови про реабілітацію політв'язнів.

Під амністію серед інших потрапив Дмитро Савченко, засуджений до 14 років за два вибухи на Троєщинському ринку в 2004 році - тоді отримали важкі поранення дев'ять осіб.

Як відомо, приводом для арешту уродженця Чечні Адама Осмаєва, що проживав у Одесі, став вибух, що пролунав в одній з міських квартири 4 січня 2012 року.

У вигорілому помешканні співробітники СБУ знайшли труп ще однієї людини, Руслана Мадаєва, а пізніше розшукали двох його соратників, які отримали поранення, але втекли, - Адама Осмаєва і громадянина Казахстану Іллю Пьянзіна.

Після консультацій між СБУ і ФСБ Росії з'ясувалося, що Адам Осмаєв уже кілька років розшукується за підготовку замаху на главу Чечні Рамзана Кадирова в Москві в 2007 році.

Прибулим до Києва російським слідчим вже сам заарештований зізнався, що і в Одесі він теж готував замах - на президента Росії Володимира Путіна.

Адам Осмаєв, за його словами, діяв за замовленням лідера північнокавказьких бойовиків Доку Умарова, а його сусіди по квартирі мали стати виконавцями теракту.

Пьянзіна було видано Росії і засуджено до десяти років.

Пізніше Осмаєв відмовився від свідчень, заявивши, що зробив їх під тортурами.

Адама Осмаєва захистив від екстрадиції Європейський суд з прав людини. В результаті він постав перед судом в Україні.

Процес має поновитися 2 квітня.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування