Проект резолюції Генасамблеї ООН по Криму пропонує не визнавати референдум

Вівторок, 25 березня 2014, 10:11

У проекті резолюції Генасамблеї ООН по Криму говориться , що референдум "не може служити підставою для будь-якої зміни статусу АРК або міста Севастополь".

Як повідомляє Голос Америки, проект резолюції підготувала Україна.

Як зазначило джерело в дипломатичних колах ООН, співаторами проекту резолюції стали п'ять країн: Коста -Ріка, Ботсвана, Катар, Канада і Польща.

"Ми очікуємо, що їх буде більше", - сказав дипломат.

У разі її схвалення Генеральною Асамблеєю резолюція не буде носити зобов'язальний характер.

Але якщо Україні вдасться заручитися схваленням абсолютної більшості членів ООН, то, на думку західних дипломатів, резолюція може стати чітким політичним сигналом, що позиція Росії щодо Криму не користується широкою підтримкою.

Планується, що Генеральна Асамблея обговорить кризу в Україні в четвер, коли проект, ймовірно, буде винесено на голосування.

Сенс резолюції, вказують дипломати ООН, полягає у подальшій ізоляції Москви в ситуації, коли США і Європа попереджають про можливість введення жорстких економічних санкцій проти Росії.

Раніше Російська делегація наклала вето на резолюцію Ради Безпеки ООН, що оголошує плебісцит в Криму таким, що "не має юридичної сили". Голосування проходило на позачерговому засіданні Ради Безпеки за день до референдуму 16 березня.

Прес-секретар представництва України в ООН повідомив, що новий проект резолюції Генеральної Асамблеї носить більш нейтральний характер у порівнянні з неприйнятим текстом Ради Безпеки.

Він припустив, що резолюція набере щонайменше 130 голосів, додавши, що українська делегація не контактувала з Росією при роботі над проектом.

Один європейський дипломат, який виступав на умовах анонімності, був більш скептичним, заявивши, що українській стороні "потрібно займатися активною лобістською діяльністю", аби заручитися настільки широкою підтримкою документа, який неявно засуджує одну з найвпливовіших світових держав - Росію.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News