Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україні не варто розраховувати на знижку на газ - радник Путіна

Вівторок, 25 березня 2014, 12:42

Українська влада навряд чи може розраховувати на надання знижки на російський газ.

Як повідомляє ИТАР-ТАСС, про це заявив прес-секретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков.

"У зв'язку з тим, що більше немає російського флоту, який базується на території України, то немає і приводу для цієї знижки, немає юридичної основи, а також у зв'язку з тим, що Україна не оплачує свою заборгованість, немає підстав і для знижки, яка була підписана між Путіним і Януковичем", - заявив він журналістам.

"А якою буде доля цих рішень, то я не беруся сказати, оскільки це питання має вирішувати сама корпорація ("Газпром")", - додав Пєсков.

Раніше прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв заявив, що "Харківські угоди" між Росією і Україною підлягають денонсації. Він вважає, що у Росії виникає втрачена вигода у розмірі 11 млрд доларів.

Як відомо, згідно з цими угодами, термін перебування Чорноморського флоту на базі в Криму, який завершувався 2017-го, було продовжене ще на 25 років до 2042 року. В обмін на це Україна отримувала у тому числі знижку на природний газ в розмірі до 100 доларів за тисячу кубів.

У відоповідь на український Мін'юст заявив, що РФ не має правових підстав для денонсації в односторонньому порядку "Харківських угод", оскільки сама їх порушила.

Крім того, як відомо, згідно з домовленостями між екс-президентом Януковичем та президентом РФ Володимиром Путіним 17 грудня 2013-го "Газпром" знизив ціну газу для України до $268,5 за тисячу кубометрів. Пізніше в Москві заявили, що з усуненням Януковича від влади ці домовленості фактично прининяють дію.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан у понеділок повідомив, що ціна на російський газ для України у II кварталі поточного року становитиме $386-387 за 1 тисячу кубометрів за умови, якщо "Харківські угоди" продовжуватимуть дію.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування