Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"З хворої голови на здорову": РФ пропонує не посилатися на Будапештський меморандум

Вівторок, 25 березня 2014, 13:02

Росія відкидають звинувачення України про те, що Росія загрожує безпеці ядерних об'єктів в Україні.

Відповідну заяву оприлюднено на сайті Міністерства закордонних справ РФ у вівторок.

У МЗС РФ відреагували на виступ українського делегата на саміті з фізичної ядерної безпеки в Гаазі.

"Представник київської влади стверджував, що Росія нібито порушує свої обіцянки по Будапештському меморандуму в частині, що стосується суверенітету територіальної цілісності України. Ми з цим погодитися категорично не можемо", - йдеться в заяві.

Відповідальність за дестабілізацію ситуації в Україні МЗС РФ вкотре поклав на "київський уряд, який прийшов до влади в результаті антиконституційного перевороту".

"Ми в Будапешті не брали на себе зобов'язання примушувати частини України залишатися в її складі проти волі їх населення. Після оголошення своєї незалежності Республіка Крим провела демократичний референдум, в ході якого майже 97 % народу Криму висловилися за входження своєї країни в Російську Федерацію", - заявляють в МЗС РФ.

"Але це вже інша історія, яка ніякого відношення ні до Будапештського меморандуму, ні до України не має", - заявили в міністерстві.

На їх думку, "з правової точки зору посилання на Будапештський меморандум є безпредметними, а з політичної - протизаконними".

Твердження, що Росія загрожує безпеці ядерних об'єктів в Україні, МЗС РФ назвав спробою "звалити з хворої голови на здорову".

"У ситуації на Україні обстановці небезпеку українським ядерних об'єктах може становити недієздатність "нової київської влади", але ніяк не Росія", - сказано в заяві.

У МЗС РФ заявили, що Росія продовжує в повному обсязі виконувати всі свої зобов'язання перед Україною - і щодо постачання ядерного палива, і з прийому на переробку опроміненого ядерного палива.

У зовнішньополітичному відомстві Росії висловили жаль щодо законодавчої ініціативи про вихід України з Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ).

"Спроби українського представника відмежуватися від цієї позиції у нас довіри не викликають. Над ДНЯЗ нависла серйозна загроза . Жалкуємо, що інші депозитарії цього договору роблять вигляд , що не помічають цієї небезпеки", - зазначено в заяві.

"Розраховуємо, що ця екстремістська лінія в українській політиці отримає об'єктивну міжнародну оцінку і зустріне адекватну відсіч", - резюмується в заяві.

Як відомо, генсек ООН в Гаазі заявив, що надійність гарантій, наданих Україні Будапештським меморандумом, "серйозно підірвана" нинішніми подіями в Криму.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...