Обама: Росія - "регіональна сила, яка загрожує деяким своїм сусідам"

Вівторок, 25 березня 2014, 17:44

Президент США Барак Обама заявив, що Росія не є серйозною загрозою для Сполучених Штатів.

Як повідомляє Голос Америки, про це він сказав, виступаючи на прес-конференції в Гаазі.

Так Обама прокоментував висловлювання колишнього кандидата в президенти США Мітта Ромні, який назвав Росію "головним геополітичним суперником Америки".

"Америка стикається з багатьма викликами. Росія - регіональна сила, яка загрожує деяким своїм сусідам. Але це не прояв сили, а прояв слабкості", - вважає він.

"В Україні у Росії був неймовірний вплив. Коли ми говоримо про наших сусідів, нам не треба вторгатися на їх територію, щоб захистити свої інтереси. Дії Росії не становлять загрози номер один для безпеки США. Я набагато більш серйозно ставлюся до того, що ядерна зброя опиниться на Манхеттені", - зазначив президент Сполучених Штатів.

На його думку, історичні зв'язки між Росією і Україною не виправдовують дій Москви, зокрема анексії Криму. Він пригрозив Росії новими санкціями.

"Якщо Росія піде далі, такі секторальні санкції будуть слушними, це включить такі сектори, як енергетика, фінанси, продаж зброї, торгівля. Зараз ми на технічному рівні вивчаємо вплив цих санкцій. Деякі особливі санкції зашкодять одним країнам більше, ніж іншим", - цитує Обаму РИА Новости.

Він нагадав, що поки діють санкції тільки щодо окремих осіб і одного банку. Але, якщо Росія "піде далі", то можуть бути застосовані більш широкі санкції, метою яких стануть "сектори російської економіки".

"Всі розуміють, що ми повинні захищати ключові принципи (міжнародного права), які гарантують мир і благополуччя в Європі", - сказав Обама.

Президент США закликав Росію діяти відповідально, дотримуючись міжнародних правил. Він підкреслив, що збирається робити ставку на дипломатію.

Говорячи про Україну, Обама підкреслив, що його країна докладе всіх зусиль, щоб допомогти українській економіці і провести вибори.

"Ми не будемо вести війну з Росією. Але це не означає, що Росія не буде ізольована. Росія сьогодні набагато більш ізольована ніж п'ять років тому під час війни з Грузією", - зазначив Обама.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News