Польща занепокоєна піратськими діями Росії щодо українських кораблів

Середа, 26 березня 2014, 14:19

Польща занепокоєна захопленням російськими військовослужбовцями кораблів ВМС України в Криму.

Про це заявив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський на спільному брифінгу з в. о. міністра закордонних справ України Андрієм Дещицею, передає Радіо Свобода.

"Нас надзвичайно непокоять уже здійснені факти піратства стосовно українських кораблів у Криму", – сказав Сікорський.

Він згадав Будапештський меморандум, згідно з яким сторони мають гарантувати безпеку й територіальну цілісність України.

"Ми в Гаазі переконували найвище керівництво найбільших держав світу в тому, що необхідно виконувати зобов’язання за Будапештським меморандумом. Якщо ми хочемо, щоб Північна Корея зробила те, що свого часу зробила Україна (відмовилася від ядерної зброї – ред.), ми повинні виконувати зобов’язання", – сказав Сікорський.

Зі свого боку, в. о. міністра закордонних справ України зауважив, що українська сторона залишається прихильною дипломатичному шляху врегулювання конфлікту з Росією.

"Ми, як пріоритет у цій ситуації, ставимо питання безпеки людей. Якщо порівняти можливості українських і російських військ у Криму, то російські набагато перевищують українські можливості", – сказав Дещиця.

Він висловив упевненість у тому, що ні Україна, ні ЄС, ні Росія не зацікавлені у війні.

"Ми пишаємося тим, що є військовослужбовці, які силою духу можуть протистояти автомату Калашникова. Щодо східних областей, то ми захищатимемо ці території як за допомогою військовослужбовців, так і загонами самооборони, якщо такий наступ розпочнеться", – сказав в. о. глави МЗС.

Він також укотре наголосив, що Крим був, є і буде частиною України.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування