Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Треба менше пити: Яценюк закликав Раду підтримати підвищення акцизу на цигарки та алкоголь

Четвер, 27 березня 2014, 10:57

Підвищення акцизних зборів на алкоголь та тютюнові вироби не є катастрофічним ні для споживачів, ні для економіки.

У цьому переконував народних депутатів прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, представляючи програму оздоровлення економіки у Верховній Раді.

"В українському парламенті протягом останніх декількох років не вщухає дискусія, що не можна підвищувати акциз на цигарки та алкоголь, бо це вплине на створення робочих місць", - зазначив він.

"Я вважаю це не вплине на створення робочих місць, а рівень пивного алкоголізму у нас зашкалює", - підкреслив Яценюк, додавши, що на зіпсоване шкідливими звичками здоров'я українців "не вистачить міністерства здоров'я".

"Пляшка пива зараз коштує 8 гривень, після підняття акцизу вона буде коштувати 8 грн 50 копійок. Як думаєте, це катастрофічно?", - запитав він у парламентарів.

Яценюк також розповів, що якщо пачка цигарок коштувала раніше 15 гривень, то після підняття акцизу вона буде коштувати 16 гривень.

"Пляшка горілки коштувала 33 грн, стане 35 грн. Треба менше пити, спортом займатися!", - порадив голова уряду.

"У нас буде кримінальна справа по акцизним маркам, я не готовий зараз доповісти, розкрити всю інформацію, але: на пляшках горілки, які продавалися минулого року в Україні було 2 акцизні марки", - додав Яценюк.

"Одна акцизна марка про сплату акцизу, який ніхто не платив, одна для податкової міліції і органів внутрішніх справ, яка означала наступне: до цього товару ніхто не має права підійти", - розповів він.

В урядову законопроекті №4576 "Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні" від 27 березня, зокрема, передбачається збільшення акцизу на:

- пиво - на 42,5% - до 1,24 грн/л до 0,87 грн/л.

- вермути і міцні вина - з 2,86 грн/л до 3,58 грн/л,

- вина ігристі - з 4,16 грн/л до 5,2 грн/л.

- спирт, спиртові дистиляти, алкогольні напої - з 56,42 грн за літр 100% спирту до 70,53 грн/л 100% спирту.

- сигарети без фільтра з 77,5 грн/тис. шт. до 96,88 грн/тис. шт, з фільтром - з 173,2 грн/тис. шт. до 216,5 грн/тис. шт,

- тютюнову сировину, тютюн, його замінники, тютюнові екстракти і есенції, сигари і сигарили - з 217,6 грн/кг до 272 грн/кг.

Адвалорна ставка на тютюнові вироби при цьому зберігається на рівні 12%.

Відповідно до законопроекту, зміна ставок акцизів на пиво почне діяти з 1 травня 2014 року, спирт і алкогольні напої - з 1 вересня. Акцизи і мінімальні акцизні зобов'язання на тютюнові вироби зростуть з 1 липня.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування