Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Російський канал оспівує "Беркут", який мучив у Криму активістів

П'ятниця, 28 березня 2014, 11:36

Шура Рязанцева, звільнена з кримського полону 11 березня, упізнала кривдників українських активістів і журналістів на відео російського "Першого каналу".

Російський канал у відео, опублікованому 13 березня, стверджує, що на блокпосту в Криму "спецназ відбив атаку бандерівців", і "бандерівці не встигли прорватися" у Крим.  

У сюжеті вихваляють український "Беркут", який стояв проти мітингувальників Майдану у Києві, а потім поїхав нібито "захищати" Крим.

Шура Рязанцева, яка пробула в кримському полоні кілька днів на початку березня, серед перших 5-ти викрадених активістів, упізнала своїх кривдників на цьому відео.   

"Перший канал"! Як ви можете їх знімати?! Ганьба!.. Я упізнала кожного!", - написала вона в Facebook.

"Ця жінка в білому козирку та білому халаті тягала мене за волосся... Перший персонаж у хакі й балаклаві хотів відрізати мені руку, Каті вухо, хлопців били... і стріляли поруч із головою...", - згадує вона.  

"Молодий Олександр "беркут" бив нас ногами... Козаки матюкали й знущалися, били.... Це вони! Яка жерсть… Я всіх їх упізнала! Усіх!", - наголосила вона.

 

У першій групі зниклих у Криму, про яких дізнався світ, були активістки Автомайдану Шура Рязанцева та Катерина Бутко, журналістка Олена Максименко, фотограф Олесь Кромпляс і Євген Рахно; їх відпустили 11 березня, після численних переговорів.

За розповідями звільнених, над ними знущалися різні озброєні сили в Криму – і найлютішими були саме колишні співробітники "Беркуту" й так звані "козаки".

Зокрема, активісток і журналістку ставили на коліна, а хлопців – клали обличчям у рів неподалік від КПП, їх залякували, стріляли за декілька сантиметрів від тіл, погрожували убити, душили, знущалися морально. Хлопців били.

Олені Максименко відрізали пасмо волосся, перед тим ніж приставляли до горла, душили її шнурком. Шурі погрожували відрізати руку, на якій витатуйовано "Небесна сотня", а також казали Шурі й Каті: "Вас уже сотня, зараз 102 буде".

Пізніше вже російські військові тримали схоплених українців у камерах, схожих на "в'язницю". 

Активісти й журналісти не мали з собою зброї, перших затримали, бо знайшли в них українську символіку, Максименко схопили, бо знайшли в неї журналістське посвідчення, фотокамеру та диктофон, а у хлопців силовиків розлютував бронежилет у машині. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
Усі новини...