Генсек НАТО закликав Росію припинити ескалацію конфлікту в Україні

Четвер, 10 квітня 2014, 20:49

Генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен висунув Росiї звинувачення в агресiї проти України.

Про це йдеться у його відеозверненні, записаному в Празi, де генсек обговорював українську кризу з президентом та прем'єр-мiнiстром Чехiї в четвер.

"Ми засудили явну вiйськову агресiю Росiї проти України, закликали Росiю повернутися до своїх мiжнародних зобов'язань, якi вона продовжує порушувати", - сказав Фог Расмуссен.

За словами генсека, вiн та чеськi керiвники разом висловилися за суверенiтет та територiальну цiлiснiсть України.

"Росiя намагається виправдати свої дiї тим, що звинувачує українську владу в утиску росiйськомовного населення та звинувачує НАТО в ментальностi "холодної вiйни", - сказав генсек, назвавши росiйськi аргументи "чистою пропагандою, спрямованою на те, щоб пiдiрвати владу в Українi, приховати правду та вiдвернути увагу вiд власних незаконних дiй".

Голова НАТО заявив, що нинi близько 40 тис. росiйських вiйськ зосереджено уздовж українського кордону, i за ними НАТО стежить день за днем iз супутника.

Фог Расмуссен звинуватив Росiю в розпалюваннi мiжетнiчної ворожнечi в Схiднiй Українi та провокуваннi заворушень.

"Росiя, використовуючи свою вiйськову могутнiсть, намагається диктувати Українi, щоб та стала федеральною та нейтральною державою. Але таке рiшення може приймати лише Україна як суверенна держава i нiхто iнший", - наголосив вiн.

"Iз Праги я виступаю з цим зверненням до Росiї. У вас є вибiр припинити звалювати на iнших провину за власнi дiї, припинити стягування вiйськ, зупинити ескалацiю кризи та розпочати справжнiй дiалог. Iнакше Росiї загрожує ще глибша мiжнародна iзоляцiя. А це не вiдповiдає нiчиїм iнтересам. Нiхто не хоче нової "холодної вiйни", - заявив генсек альянсу.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...