Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кабмін просить ратифікувати статут для покарання злочинців проти людяності

Понеділок, 14 квітня 2014, 15:19

Україна починає процедуру ратифікації Римського статуту.

Як повідомив на прес-конференції міністр юстиції Павло Петренко, таке рішення ухвалив  Кабінет міністрів на засіданні у п'ятницю, повідомляє "ЛИГАБизнесИнформ"

Кабмін одноголосно вирішив закликати Верховну Раду невідкладно ратифікувати Римський статут, підписаний Україною ще у 2000 році, а Конституційний Суд просити в першочерговому порядку дати висновок по цьому документу.

Україна розраховує за допомогою Римського статуту ініціювати в Міжнародному кримінальному суді низку кримінальних проваджень щодо злочинів проти людяності.

"Я поясню, для чого може бути використаний процес розгляду справ у Міжнародному кримінальному суді, у тому числі й в аспекті питання Криму. Ця конвенція передбачає функціонування Міжнародного кримінального суду з правом розгляду справ щодо цілої низки злочинів", - сказав Петренко.

"Це як злочини проти людяності – а я вам нагадаю, що по цих фактах Україна вже звернулася в Гаазький трибунал… – так само цей трибунал розглядає справи по військових злочинах. Йдеться про захоплення заручників, захоплення військової техніки, ушкодження майна військовослужбовців, незаконне утриманні військовослужбовців військами іншої держави, геноцид, примусове позбавлення волі, масові убивства, депортацію", - пояснив він.

"Фактично цей суд розглядає справи без строків давнини і може залучати як осіб, які притягаються до відповідальності, будь-яких осіб, які будуть установлені як замовники тих або інших незаконних дій", - сказав міністр.

Петренко вважає, що процедура розгляду справ у Міжнародному кримінальному суді дасть можливість серед іншого порушити питання про притягнення до відповідальності тих посадових осіб Російської Федерації, які давали вказівки військовим чинити злочини на території Криму й обмежувати права українських громадян.

"Ми розраховуємо, що Верховна Рада України в найкоротший термін після висновку Конституційного Суду ратифікує цю угоду, і вона буде поширюватися на ті події, які мали місце під час березневих подій у Криму", - зазначив він.

Міністр уточнив, що йдеться про численні факти узяття в заручники як цивільного населення, так і військовослужбовців, і навіть представників міжнародних моніторингових місій, про величезну кількість фактів блокування українських військовослужбовців у частинах і навмисні убивства в Криму, а також викрадення українських журналістів.

За словами Петренка, лише за даними правозахисних організацій, у Криму зафіксовано 75 випадків нападів на ЗМІ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...